03. januar 2022
Faglig guide: Hvad har jeg ret til af efteruddannelse?
Mange går og tænker over, de egentlig godt kunne tænke sig at blive lidt dygtigere til noget eller simpelthen lære noget helt nyt. Men hvad har jeg ret til af efteruddannelse? Det gennemgår vi i vores faglige guide lige her.

Anders Reinholdt Jonssen

Mange går og tænker over, de egentlig godt kunne tænke sig at blive lidt dygtigere til noget eller simpelthen lære noget helt nyt. Men hvad har jeg ret til af efteruddannelse?

Det gennemgår vi i vores faglige guide lige her.

Vi er afhængige af hele tiden at udvikle og forny os, så vi er på forkant med både teknikker og trends.

Nogle udvikler løbende færdigheder i deres daglige arbejde, mens andre gerne vil inspireres og lære mere på et efteruddannelseskursus.

Men hvad har jeg egentlig ret til af efteruddannelse som uddannet frisør eller kosmetiker, der arbejder under vores overenskomster?

Grundlæggende kan man sige, at du ifølge overenskomstens paragraf 28 hvert år har mulighed for tre ugers efteruddannelse med fuld løn, hvis du altså arbejder under DFKF’s overenskomst. I perioden bliver din arbejdsgiver dagpengerefunderet.

”Det er en mulighed for alle vores medlemmer, som de kan benytte sig af, hvis de har lyst til at lære noget nyt”, siger Lone Frost, formand i DFKF.

Efteruddannelsen foregår på et AMU-godkendt kursus på en erhvervsskole tæt på dig. Der er et bredt udbud af alt fra trends og klippeteknikker til et filmstylist-kursus. Og du kan sågar også vælge at efteruddanne dig på eksempelvis et IT-kursus, hvis det giver mening for lige præcis dig.

Du finder de forskellige AMU-kurser på erhvervsskolernes hjemmesider, og du kan også altid kontakte en medarbejder på en skole tæt på dig, som kan hjælpe dig, hvis du ønsker at efteruddanne dig.

”Her i forbundet står vi selvfølgelig også altid til rådighed, hvis vi skal hjælpe dig”, siger Lone Frost.

Hvis du vælger at deltage i et AMU-kursus uden for normal arbejdstid, medregnes uddannelsestiden som arbejdstid, hvis uddannelsen på forhånd er aftalt med din arbejdsgiver. Timerne vægtes 1:1, og du får ikke betaling for overarbejde, selvom kursusugen vil overstige 37 timer.

Foto: Andreas Bastiansen
Foto: Andreas Bastiansen