11. marts 2020
Coronavirus - hvad er mine rettigheder?
Siden Coronavirus blev påvist, er antallet af smittede steget med meget høj hastighed og der opstår helt naturligt nogle ansættelsesretlige spørgsmål

Siden Coronavirus blev påvist i januar 2020, er antallet af smittede steget med meget høj hastighed. Virussen er nu konstateret i det meste af verden, og påvirkningen i dagligdagen bliver større.



I relation til udviklingen i smittetilfælde, opstår der helt naturligt nogle ansættelsesretlige spørgsmål. Nedenstående FAQ er lavet til forbundets medlemmer alene.



Indledningsvist er det vigtigt at understrege, at alle bør holde sig orienteret om Sundhedsstyrelsen risikovurderinger omkring hjemmekarantæne, hvis man har opholdt sig i de områder, som Udenrigsministeriets rejsevejledninger angiver som særligt risikofyldte. Risikovurderingerne og rejsevejledningerne opdateres løbende i takt med virussens spredning. Du skal derfor altid huske at opdatere dig løbende og især, hvis du står overfor at skulle på ferie, eller lige er hjemvendt fra ferie i udlandet.



Må min arbejdsgiver spørge om jeg har Coronavirus?

Udgangspunktet er at en arbejdsgiver ikke må spørge til hvad en medarbejder fejler, og som medarbejder er du heller ikke forpligtet til at svare på sådanne spørgsmål.



Det vil dog i den konkrete situation være mest hensigtsmæssigt, hvis du oplyser det, hvis du er syg med Coronavirus eller skal i karantæne efter sundhedsmyndighedernes vurdering.



Må jeg blive væk fra arbejde, hvis jeg er bange for at blive smittet af kollegaer eller kunder?

Du kan ikke give dig selv karantæne, og det vil derfor være ulovligt fravær, hvis du bliver væk fra arbejdet uden en saglig begrundelse.



Din arbejdsgiver har dog altid ansvaret for, at arbejdsmiljøet er forsvarligt indrettet. Du må derfor også kunne forvente, at din arbejdsgiver sørger for, at du ikke bliver udsat for unødig risiko for smitte. Det kan fx være ved at sætte et informationsskilt på døren eller lignende.



Hvis sundhedsmyndighederne pålægger dig at være i karantæne, er det en saglig grund til at blive væk fra arbejde. Det samme gør sig gældende, hvis der har været udbrud af Coronavirus i salonen, og sundhedsmyndighederne derfor placerer alle andre medarbejdere i salonen i karantæne.



Din arbejdsgiver kan ikke opsige dig, fordi du er placeret i karantæne.



Kan min arbejdsgiver sende mig hjem i karantæne?

Sundhedsstyrelsen anbefaler personer at blive hjemme indtil den 14. dag, efter de er udrejst fra et af de områder som er angivet som ”særligt risikoområde” i Udenrigsministeriets rejsevejledninger.



Din arbejdsgiver bør bakke om dette, således der ikke sker unødig spredning af virussen.



Din arbejdsgiver kan altid vælge at udnytte sin ledelsesret til at pålægge dig at blive hjemme i karantæne, også selvom du ikke har været i et ”særligt risikoområde”. Hvis din arbejdsgiver pålægger dig til at blive hjemme, så har du krav på løn i hele perioden, hvor du er hjemsendt.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skal i karantæne eller er blevet smittet?

Du skal straks underrette din arbejdsgiver pr. telefon. Det er meget vigtigt, at du ikke møder fysisk op på arbejdspladsen.


Får jeg løn under karantæne?

Hvis du bliver pålagt karantæne af sundhedsmyndighederne eller din egen læge, kan der opstå spørgsmål omkring din løn i den periode, hvor du er sat i karantæne (oftest 14 dage).



Hvis du i forbindelse med karantænen, eller under den, udvikler symptomer på sygdom, er karantænen at sidestille med almindelig sygdom. Du vil derfor have samme rettigheder til løn under fraværet som ved anden sygdom. Din ret til løn under sygdom afhænger af din kontrakt og ansættelsesforhold i øvrigt.



Hvis du ikke udvikler symptomer under karantænen, og derfor slet ikke bliver syg, så kan situationen være en anden i forhold til din ret til løn.



Det er Forbundets vurdering, at der er tale om lovligt fravær fra arbejdspladsen, hvis sundhedsmyndighederne eller din egen læge pålægger dig karantæne. I karantæneperioden vil du formentlig også have krav på din sædvanlige løn, men spørgsmålet er ikke er endeligt afklaret i praksis.  



Hvis du står i denne situation, er det dog vigtigt, at du kontakter Forbundet for konkret rådgivning, da der kan være situationer, hvor du ikke har krav på løn under karantænen. 



Kan min arbejdsgiver kræve en lægeerklæring?

Din arbejdsgiver kan som altid anmode om dokumentation på, at du er sygemeldt, eller på at du er pålagt karantæne af sundhedsmyndighederne.



Det er din pligt at sende den anmodede dokumentation til din arbejdsgiver, hvis det kræves.



Jeg har spørgsmål til Coronavirus, hvor kan jeg ringe til?

Der er oprettet en særlig hotline du kan kontakte på tlf. nr. 7222 7459. Det er vigtigt, at du altid tager telefonisk kontakt til sundhedsmyndighederne, inden du møder op på hospitaler. Du må heller ikke møde ind på din arbejdsplads, hvis du har mistanke om, at du er smittet.


Læs mange flere spørgsmål og svar på Serviceforbundets hjemmeside her                                                                                             



Vær opmærksom på at den ovenstående rådgivning er generel og at alle situationer bør vurderes konkret. Kontakt derfor altid Forbundet, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig. 

Opdateret den 11. marts 2020



frisnotjpg