Faggrupper

Parykmager

Her kan du læse mere om parykmagere og finde svar på dine spørgsmål.

Hvad laver en parykmager?

En parykmager er en specialist i design og fremstilling af parykker og hårdelstykker. Dette omfatter udvælgelse af materialer, såsom ægte eller syntetisk hår og skabelsen af parykker til forskellige formål. Det kan for eksempel være til æstetisk brug, teaterproduktioner og hjælp til personer, der har mistet hår grundet medicinske forhold som kemoterapi eller pletskaldethed (alopeci). 

Som parykmager arbejder du tæt sammen med kunderne for at sikre, at det færdige produkt opfylder deres specifikke behov med hensyn til pasform, farve og stil.

Hvad tjener en parykmager?

Din løn som parykmager kan variere meget afhængigt af, om der er overenskomst, din erfaring, geografi og den niche, du arbejder i.

Freelance parykmagere kan have varierende indtægter, alt efter antallet og typen af projekter de håndterer. De, der arbejder i faste stillinger, som i teatre eller specialiserede saloner, kan have en mere regelmæssig løn.

Mange parykmagere tilbyder også tilpasning og vedligeholdelsestjenester, som kan øge deres indtægter.

Løn efter overenskomsten

Hvis du er dækket af overenskomsten, er du sikret, at lønnen stiger hvert år 1. marts. 

Du har efter overenskomsten også krav på tillæg til din løn, hvis du

 • har ubekvem arbejdstid på hverdage og lørdage
 • arbejder over
 • arbejder på søndage

Løn uden for overenskomsten

Hvis du ikke har overenskomst, kan du godt have ret til provision, men det kommer an på, hvad du og din arbejdsgiver har aftalt i din kontrakt.

Dog er det ikke sikkert, at provisionen regnes på samme måde, som hvis du har overenskomst. Derfor er det en god idé at lære modellen for sin provisionsberegning godt at kende.

Prøv vores lønberegner

Hvis du er medlem af DFKF og arbejder under Frisør- eller Wellness-overenskomsten, kan du bruge vores lønberegner for at se, om du får den rette løn.

Hvis garantilønnen er større end din samlede løn, er det garantilønnen, du skal have udbetalt.

Se din løn som elev 

Læs mere om løn generelt

Få et løntjek

Du kan også få en af vores jurister til at gennemse din kontrakt og lønseddel, så du kan være helt sikker. Læs mere om løntjek her

Hvordan bliver jeg parykmager?

At blive parykmager kræver en kombination af kunstneriske færdigheder og teknisk viden, og mange parykmagere starter deres karriere ved at arbejde som lærlinge under erfarne mestre for at finpudse deres håndværk.

Du kan starte med frisøruddannelsen, der tager 4½ år, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse – og ellers 4 år. Derefter kan du specialisere dig hos en erfaren mester.

Typiske spørgsmål for parykmagere

 • Hvordan kan jeg sikre mig, at jeg arbejder under retfærdige løn- og arbejdsvilkår?
  Du kan sikre retfærdige arbejdsvilkår ved at diskutere din ansættelseskontrakt med en repræsentant fra forbundet, som kan vejlede dig om gældende overenskomster og hjælpe med at forhandle vilkår, der reflekterer din erfaring og færdigheder.

 • Hvordan holder jeg mig opdateret med de nyeste produkter og teknikker?
  Forbundet tilbyder adgang til diverse konkurrencer og events, der dækker de seneste trends og produkter inden for branchen. Du kan tilmelde dig disse for løbende at udvikle dine færdigheder og holde dig ajour med branchens udvikling. Du kan se kommende events her

 • Hvordan kan forbundet assistere mig, hvis jeg oplever urimelig behandling eller konflikter på arbejdspladsen?
  Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund tilbyder juridisk rådgivning og support til medlemmer, der står over for arbejdsmæssige udfordringer eller konflikter. Vi kan repræsentere dig i forhandlinger med arbejdsgiveren og sørge for, at dine rettigheder bliver respekteret.

Fagforening for parykmagere

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund repræsenterer frisører, kosmetikere, kosmetologer, negleteknikere, massører og wellness-medarbejdere. Vi kender dit fag, og vi tilbyder en række ressourcer og støtte til vores medlemmer, herunder:

 • Sikring af gode løn- og arbejdsvilkår – vi forhandler de kollektive overenskomster.

 • Juridisk rådgivning og støtte vedrørende arbejdsforhold og kontrakter.

 • Adgang til konkurrencer og events for at fremme din faglige udvikling.

 • Netværksmuligheder med andre professionelle i branchen.

 • Rådgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.

Bliv medlem af DFKF

Bliv medlem i dag og få rådgivning fra eksperter i din faggruppe.