Faggrupper

Stylist

Her kan du læse mere om stylister og finde svar på dine spørgsmål.

Hvad laver en stylist?

En stylist arbejder med at skabe æstetiske og funktionelle looks for mennesker, brands eller medieproduktioner. Dette kan omfatte tøjvalg, tilbehør, hårstyling og makeup for at skabe en sammenhængende stil, der matcher en specifik vision eller begivenhed. 

Stylister arbejder ofte i modebranchen, på film- og tv-sæt, ved fotoshoots eller med private klienter for særlige begivenheder som bryllupper eller røde løber-arrangementer. Deres arbejde kræver ikke kun en god sans for mode og trends, men også evnen til at forstå kundens behov og ønsker.

Hvad tjener en stylist?

En stylists løn kan variere alt afhængig af, om der er overenskomst, geografisk beliggenhed, erfaring, specialisering, eller om du er selvstændig eller ansat. 

Freelance stylister kan opleve perioder med højere indtægter, når de arbejder med højt profilerede klienter eller store projekter og lavere indtægter under mindre travle perioder. Stylister, der er fastansatte hos modehuse, reklamebureauer eller produktionsstudier, kan have en mere stabil indkomst.

Løn efter overenskomsten

Hvis du er dækket af overenskomsten, er du sikret, at lønnen stiger hvert år 1. marts. 

Du har efter overenskomsten også krav på tillæg til din løn, hvis du

  • har ubekvem arbejdstid på hverdage og lørdage
  • arbejder over
  • arbejder på søndage

Løn uden for overenskomsten

Hvis du ikke har overenskomst, kan du godt have ret til provision, men det kommer an på, hvad du og din arbejdsgiver har aftalt i din kontrakt.

Dog er det ikke sikkert, at provisionen regnes på samme måde, som hvis du har overenskomst. Derfor er det en god idé at lære modellen for sin provisionsberegning godt at kende.

Prøv vores lønberegner

Hvis du er medlem af DFKF og arbejder under Frisør- eller Wellness-overenskomsten, kan du bruge vores lønberegner for at se, om du får den rette løn.

Hvis garantilønnen er større end din samlede løn, er det garantilønnen, du skal have udbetalt.

Se din løn som elev 

Læs mere om løn generelt

Få et løntjek

Du kan også få en af vores jurister til at gennemse din kontrakt og lønseddel, så du kan være helt sikker. Læs mere om løntjek her

Hvordan bliver jeg stylist?

At blive stylist kræver ofte en kombination af uddannelse og praktisk erfaring. Mange vælger at tage kurser eller fuldføre et uddannelsesprogram på en skole for kosmetologi. Uddannelsen til kosmetiker varer 3 år. Du kan også uddanne dig til frisør, det tager 4 ½ år.

Derudover er praktisk erfaring afgørende, og mange starter deres karriere med at arbejde som assistenter for mere erfarne stylister.

Det er også vigtigt at opbygge en spændende portefølje, som viser din evne til at skabe forskelligartede looks og håndtere forskellige styling-scenarier.

Typiske spørgsmål for stylister

  • Hvordan kan jeg få hjælp, hvis jeg oplever kontraktbrud fra en klient eller arbejdsgiver?
    I tilfælde af kontraktbrud kan forbundet tilbyde juridisk assistance og vejledning for at sikre, at du får det, du er berettiget til. Forbundet kan også repræsentere dig i forhandlinger med den anden part for at finde en løsning på tvisten.

  • Hvordan holder jeg mig opdateret med de nyeste produkter og teknikker?
    Forbundet tilbyder adgang til diverse konkurrencer og events, der dækker de seneste trends og produkter inden for branchen. Du kan tilmelde dig disse for løbende at udvikle dine færdigheder og holde dig ajour med branchens udvikling. Du kan se kommende events her

  • Hvordan opbygger jeg en kundebase?
    At opbygge en kundebase kræver netværk, mund-til-mund-anbefalinger og ofte en stærk online tilstedeværelse. Det er også vigtigt at levere konsekvent høj kvalitet i arbejdet og have fremragende kundeservice.

Fagforening for stylister

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund repræsenterer frisører, kosmetikere, kosmetologer, stylister, negleteknikere, massører og wellness-medarbejdere. Vi kender dit fag, og vi tilbyder en række ressourcer og støtte til vores medlemmer, herunder:

  • Sikring af gode løn- og arbejdsvilkår – vi forhandler de kollektive overenskomster.

  • Juridisk rådgivning og støtte vedrørende arbejdsforhold og kontrakter.

  • Adgang til konkurrencer og events for at fremme din faglige udvikling.

  • Netværksmuligheder med andre professionelle i branchen.

  • Rådgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.

Bliv medlem af DFKF

Bliv medlem i dag og få rådgivning fra eksperter i din faggruppe.