Faggrupper

Kosmetolog

Her kan du læse mere om at være kosmetolog og finde svar på dine spørgsmål.

Hvad laver en kosmetolog?

Kosmetologer har taget et selvbetalt kursus indenfor skønhedspleje og -behandlinger. Som kosmetolog arbejder du med hudpleje, makeup-applikation, hårfjerningsteknikker som voksning og threading, hånd- og fodpleje og rådgivning om skønhedsprodukter. 

Kosmetologer arbejder med at forbedre klienters personlige udseende og kan specialisere sig i bestemte områder som ansigtsbehandlinger, anti-aging-behandlinger eller dekorativ kosmetik. De arbejder ofte i skønhedssaloner, spaer, parfumerier og kosmetikfirmaer. Der er også mulighed for at oprette egen klinik.

Hvad tjener en kosmetolog?

En kosmetologs løn kan variere alt afhængig af, om der er overenskomst, geografisk beliggenhed, erfaring, specialisering, eller om du er selvstændig eller ansat. Efterhånden som du får mere erfaring, specialisering i populære teknikker og opbygning af en fast kundekreds, kan din løn stige.

Løn efter overenskomsten

Hvis du er dækket af overenskomsten, er du sikret, at lønnen stiger hvert år 1. marts. 

Du har efter overenskomsten også krav på tillæg til din løn, hvis du

 • har ubekvem arbejdstid på hverdage og lørdage
 • arbejder over
 • arbejder på søndage

Løn uden for overenskomsten

Hvis du ikke har overenskomst, kan du godt have ret til provision, men det kommer an på, hvad du og din arbejdsgiver har aftalt i din kontrakt.

Dog er det ikke sikkert, at provisionen regnes på samme måde, som hvis du har overenskomst. Derfor er det en god idé at lære modellen for sin provisionsberegning godt at kende.

Prøv vores lønberegner

Hvis du er medlem af DFKF og arbejder under Frisør- eller Wellness-overenskomsten, kan du bruge vores lønberegner for at se, om du får den rette løn.

Hvis garantilønnen er større end din samlede løn, er det garantilønnen, du skal have udbetalt.

Se din løn som elev 

Læs mere om løn generelt

Få et løntjek

Du kan også få en af vores jurister til at gennemse din kontrakt og lønseddel, så du kan være helt sikker. Læs mere om løntjek her

Hvordan bliver jeg kosmetolog?

For at blive kosmetolog kræver det, at du tager selvbetalt undervisning, der har en varighed af 1 ½ år. Her lærer du blandt andet at behandle hudproblemer og rådgive dine kunder om hudpleje og makeup.

Typiske spørgsmål for kosmetologer

 • Hvordan kan jeg sikre mig, at jeg arbejder under retfærdige løn- og arbejdsvilkår?
  Du kan sikre retfærdige arbejdsvilkår ved at diskutere din ansættelseskontrakt med en repræsentant fra forbundet, som kan vejlede dig om gældende overenskomster og hjælpe med at forhandle vilkår, der reflekterer din erfaring og færdigheder.

 • Hvordan kan forbundet assistere mig, hvis jeg oplever urimelig behandling eller konflikter på arbejdspladsen?
  Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund tilbyder juridisk rådgivning og support til medlemmer, der står over for arbejdsmæssige udfordringer eller konflikter. Vi kan repræsentere dig i forhandlinger med arbejdsgiveren og sørge for, at dine rettigheder bliver respekteret.

 • Hvordan holder jeg mig opdateret med de nyeste produkter og teknikker inden for kosmetologi?
  Forbundet tilbyder adgang til diverse konkurrencer og events, der dækker de seneste trends og produkter inden for branchen. Du kan tilmelde dig disse for løbende at udvikle dine færdigheder og holde dig ajour med branchens udvikling. Du kan se kommende events her

Fagforening for kosmetologer

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund repræsenterer frisører, kosmetikere, kosmetologer, negleteknikere, massører og wellness-medarbejdere. Vi tilbyder en række ressourcer og støtte til vores medlemmer, herunder:

 • Sikring af gode løn- og arbejdsvilkår – vi forhandler de kollektive overenskomster.

 • Juridisk rådgivning og støtte vedrørende arbejdsforhold og kontrakter.

 • Adgang til konkurrencer og events for at fremme din faglige udvikling.

 • Netværksmuligheder med andre professionelle i branchen.

 • Rådgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.

Bliv medlem af DFKF

Bliv medlem i dag og få rådgivning fra eksperter i din faggruppe.