Faggrupper

Kosmetiker

Her kan du læse mere om kosmetikerfaget og finde svar på dine spørgsmål.

Hvad laver en kosmetiker?

Kosmetikere er skønhedsspecialister, der fokuserer på hudpleje og æstetiske behandlinger. De tilbyder en række tjenester såsom ansigtsbehandlinger, hudrensning, eksfoliering, akne-behandlinger, og anti-aging-procedurer. 

Desuden kan kosmetikere udføre hårfjerningsteknikker som voksning og threading, makeup-applikation og rådgivning om hudplejeprodukter. De arbejder ofte i skønhedssaloner, spaer og kan også være selvstændige eller arbejde i private praksisser.

Hvad tjener en kosmetiker?

En kosmetikers løn kan variere alt afhængig af, om der er overenskomst, geografisk beliggenhed, erfaring, specialisering, eller om du er selvstændig eller ansat. Efterhånden som du får mere erfaring, specialisering i populære teknikker og opbygning af en fast kundekreds, kan din løn stige.

Overenskomsten sikrer, at lønnen stiger hvert år 1. marts. 

Du har efter overenskomsten krav på tillæg til din løn, hvis du

  • har ubekvem arbejdstid på hverdage og lørdage
  • arbejder over
  • arbejder på søndage

Løn efter overenskomsten

En lønningsuge skal afregnes fra mandag til søndag.

En overenskomstdækket frisørs samlede løn består af to dele. Den ene løndel er en fast sats på 131,49 kroner i timen, kaldet provisionsminimallønssatsen, og den anden løndel er selve den optjente provision. Provisionen skal som minimum udgøre 15 procent.

Hvis de to løndele, sammenlagt, ikke udgør mindst 145,25 kroner i timen, er du garanteret denne sats. Den kaldes garantilønsatsen, fordi du som minimum er garanteret et af de to nævnte beløb i timen. Satsen er 148,25 kroner, hvis du arbejder mindre end 37 timer om ugen.

Disse satser gælder kun, hvis du er omfattet af fagets overenskomst.

Provisionsminimallønnen

pr.

kr. pr. time

kr. pr. uge

1½ gang provisionsminimalløn

1. marts 2023

131,49 + provision

4.865,13 + provision

kr. 197,23 pr. time

Garantilønnen

pr.

kr. pr. time

kr. pr. uge

1. marts 2023

149,75

5.540,75

1. marts 2024

154,25

5.707,25


Løn uden for overenskomsten

Hvis du ikke har overenskomst, kan det stadig være, at du har ret til provision, men det kommer an på, hvad du og din arbejdsgiver har aftalt i din kontrakt.

Dog er det ikke sikkert, at provisionen regnes på samme måde, som hvis du har overenskomst. Derfor er det en god idé at lære modellen for sin provisionsberegning godt at kende.


Prøv vores lønberegner

Som medlem af DFKF kan du bruge vores lønberegner for at se, om du får den rette løn.

Hvis garantilønnen er større end din samlede løn, er det garantilønnen, du skal have udbetalt.

Se din løn som elev 

Læs mere om løn generelt


Få et løntjek

Du kan også få en af vores jurister til at gennemse din kontrakt og lønseddel, så du kan være helt sikker. Læs mere om løntjek her

Overenskomst for kosmetikere

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund har overenskomst med forskellige klinikker. Det betyder, at vi ved alt om, hvad du skal have i løn og tillæg, fordi det er os, der laver aftalerne med arbejdsgiverne.

Udover løn og tillæg indeholder overenskomsten regler om opsigelse, pension, fridage, løn under barsel, uddannelse og meget andet. 

Se din overenskomst her (kræver login)

Hvordan bliver jeg kosmetiker?

Hvordan bliver jeg kosmetiker?

For at blive kosmetiker kræver det en godkendt erhvervsuddannelse, der foregår på NEXT København, Syddansk Erhvervsskole eller Aalborg Techcollege.

Uddannelsen tager 3 år, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, ellers 2½ år.

Uddannelsesforløbet omfatter undervisning i hudens anatomi, kemiske og naturlige behandlinger, makeup-teknikker og forretningsfærdigheder. 

Der er flere veje ind på erhvervsuddannelsen som kosmetiker. 

Typiske spørgsmål for kosmetikere

  • Hvordan kan jeg sikre, at mine arbejdsforhold er i overensstemmelse med gældende overenskomster?
    Du kan sikre dine arbejdsforhold ved regelmæssigt at gennemgå din kontrakt og overenskomsten. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund direkte for vejledning og rådgivning.

  • Hvordan kan jeg få hjælp, hvis jeg oplever problemer på arbejdspladsen, såsom mobning eller unfair behandling?
    Du kan rapportere ethvert problem til forbundet, så vi kan støtte og vejlede dig. Vi kan også repræsentere dig i dialog med din arbejdsgiver for at finde en løsning på problemet.

  • Hvordan påvirker nye regler og lovgivninger min profession, og hvad gør forbundet for at repræsentere mine interesser?
    Forbundet holder øje med ændringer i lovgivningen, som kan påvirke branchen, og arbejder proaktivt for at sikre, at medlemmernes interesser bliver repræsenteret. Du kan holde dig opdateret gennem forbundets nyhedsbreve og hjemmeside, hvor vi deler oplysninger om nye regler og deres indflydelse på branchen.

  • Hvordan holder jeg mig opdateret med de nyeste produkter og teknikker inden for kosmetik?
    Forbundet tilbyder adgang til diverse konkurrencer og events, der dækker de seneste trends og produkter inden for kosmetikbranchen. Du kan tilmelde dig disse for løbende at udvikle dine færdigheder og holde dig ajour med branchens udvikling. Du kan se kommende events her

  • Kan kosmetikere specialisere sig inden for medicinske behandlinger?
    Ja, nogle kosmetikere videreuddanner sig til medicinske æstetikere, hvor de arbejder under dermatologer eller plastikkirurger og udfører behandlinger som mikrodermabrasion, kemiske peelinger og laserbehandlinger.

Kosmetikerelev

Er du kosmetikerelev, eller overvejer du at blive det, så læs mere her og find relevante links.

Fagforening for kosmetikere

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund repræsenterer frisører, kosmetikere, kosmetologer, negleteknikere, massører og wellness-medarbejdere. DFKF er kosmetikernes fortrukne fagforening. Vi kender dit fag.

Vi tilbyder en række ressourcer og støtte til vores medlemmer, herunder:

  • Sikring af gode løn- og arbejdsvilkår – vi forhandler de kollektive overenskomster.

  • Juridisk rådgivning og støtte vedrørende arbejdsforhold og kontrakter.

  • Adgang til konkurrencer og events for at fremme din faglige udvikling.

  • Netværksmuligheder med andre professionelle i branchen.

  • Rådgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.

Bliv medlem af DFKF

Bliv medlem i dag og få rådgivning fra eksperter i din faggruppe.