26. aug. 2024

Forkortelser på lønsedlen: Har du styr på dem?

Din lønseddel er fyldt med forkortelser. Lærer du dem, har du langt bedre mulighed for at forstå din lønseddel. Læs med her.

Løn
Billede til nyheden Forkortelser på lønsedlen: Har du styr på dem?

Det er helt selvfølgeligt, at en lønseddel viser din løn, men din løn består af mange dele såsom pension, provision, SH-betaling, omsætning og ferie. Her får du en overskuelig guide til nogle af de mest almindelige forkortelser, du kan støde på som frisør.

Overordnet

Først og fremmest fremgår grundlæggende informationer om dig og din arbejdsgiver samt løntermin. Under disse oplysninger finder du din lønspecifikation, hvor blandt andet timer, timeløn, provision og udbetalt løn fremgår. 

I nederste boks er der en skatteberegning samt oplysninger om dine feriepenge og årets løn til dato. Lad os se lidt nærmere på de forskellige bestanddele i den øverste, store boks.

Lønspecifikation

I din lønspecifikation finder du antal arbejdede timer, timeløn, provision og udbetalt løn. Her kan der også fremgå en bonus, hvis du har en aftale med din arbejdsgiver om en ekstra betaling (ofte givet som belønning for ekstraordinært arbejde eller ved opnåelse af bestemte mål). 

SH-betalingen er søgnehelligdagsbetalingen. De 7,25 % udgøres af 5 % for søgnehelligdage og 2,25 % for feriefridage. Vær obs på, at du her i august får dit store bededagstillæg (SBD-tillæg), der udgør 0,45 % af din ferieberettigede løn, som fremgår af nederste boks på din lønseddel. SBD-tillægget beregnes fra 1. januar i år. Er du i tvivl, kan du prøve at sammenligne med tidligere lønsedler, hvilket kan hjælpe dig med at identificere ændringer. Det er også altid okay at spørge sin arbejdsgiver. 

Nedenunder SH-betalingen fremgår din særlige opsparing, og nedenunder den finder du den egen betalte pension (PD står for PensionDanmark). A.T.P. står for Arbejdsmarkedets Tillægspension, som administrerer den obligatoriske pensionsordning ATP Livslang Pension. Herefter fremgår din betalte skat, og så kommer omsætningstal og den arbejdsgiverbetalte pension. Allernederst i boksen finder du din løn til udbetaling.

Skatteberegning, feriepenge og årets løn

Skatteberegningen øverst til venstre er udelukkende for den periode, som du modtager løn for i denne omgang. Her kan du se den løn, du betaler skat af samt fradrag, trækgrundlag og trækprocent. Trækgrundlaget er den skattepligtige løn minus fradrag. Trækprocenten er den skatteprocent, du betaler. Ser den forkert ud, skal du tjekke din forskudsopgørelse og/eller kontakte Skattestyrelsen. Nederst står dine optjente feriedage og -penge for måneden. I midterste kolonne er det samme informationer som til venstre, blot summet sammen for hele indeværende år til dato.

Lønsedlen her i artiklen er fra Proløn. Lønsedlerne fra de forskellige lønbureauer er ikke ens, men oplysningerne, de indeholder, er stort set de samme. I venstre kolonne står lønarten. Det er en kode, lønbureuaet bruger i lønkørslen.

Stadig i tvivl om dele af din lønseddel? Så ring til os på 35 83 18 80, eller skriv til os

Relaterede nyheder