20. mar. 2023

Søgnehelligdage: Hvornår ligger de, og hvordan påvirker de din løn?

Har du styr på søgnehelligdage (SH) og din ret til løn på disse dage? Læs med her, og bliv klogere på, hvordan søgnehelligdage påvirker din løn, og hvad du skal være opmærksom på.

Løn
Billede til nyheden Søgnehelligdage: Hvornår ligger de, og hvordan påvirker de din løn?

Søgnehelligdage er helligdage, der falder på en hverdag, bortset fra søndage. Det kan for eksempel være langfredag eller grundlovsdag. Disse dage kaldes også ’skæve helligdage’.

Hvis du er elev, har du fri på disse dage med fuld løn. Hvis du er ansat under en overenskomst, får du din SH-betaling (søgnehelligdagsbetaling) udbetalt hver gang, du får din løn. Betalingen dækker den manglende løn for disse dage.

De skæve helligdage, hvor du har ret til SH-betaling, omfatter: Nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, anden påskedag, Kristi himmelfartsdag, store bededag, anden pinsedag, grundlovsdag, juleaftensdag, første juledag og anden juledag.

Hvis du følger dit fags overenskomst, kan den faste, ugentlige fridag i uger med skæve helligdage flyttes til en anden dag. Alternativt kan der udbetales overarbejdsbetaling. Det kræver dog, at parterne forhandler og varsler flytningen med 4 ugers varsel.

Relaterede nyheder