23. sep. 2024

Ny og opdateret branchevejledning om frisørprodukter

Frisørfaget er kendt for at bruge en bred vifte af kemiske produkter, fra shampoo og hårfarve til stylingprodukter. Selvom de fleste af disse produkter er nødvendige for at levere den ønskede service til kunderne, indebærer de også en række sundhedsrisici for frisører. Daglig eksponering for disse kemikalier kan have skadelige virkninger på hud, luftveje og generelt velvære. Derfor er det afgørende, at de nødvendige skridt bliver taget for at beskytte sig mod potentielle skader.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Ny og opdateret branchevejledning om frisørprodukter

BFA Service – Turisme har opdateret deres branchevejledning om frisørprodukter for i højere grad at forebygge frisørers arbejdsskader.

Nye retningslinjer for risikovurdering

I kølvandet på de seneste ændringer i lovgivningen er der kommet nye retningslinjer for, hvordan frisørsaloner skal lave risikovurdering af de kemiske produkter, de anvender. For at imødekomme de nye krav har BFA revideret deres branchevejledning om frisørprodukter.

Den opdaterede vejledning giver saloner de nødvendige redskaber til at sikre et sundt arbejdsmiljø og overholde de gældende regler.

Hvad indeholder den nye vejledning?

Den reviderede vejledning er designet til at være brugervenlig og nem at tilgå via mobilen, så den kan bruges direkte i salonen uden behov for print. Vejledningen indeholder en række vigtige punkter, der kan hjælpe jer med at beskytte jer mod de skadelige påvirkninger fra frisørkosmetiske produkter:

  • Vejledningen indeholder en liste over de mest brugte produkter i frisørsaloner og en beskrivelse af, hvordan de kan påvirke huden og luftvejene negativt. Dette kan være alt fra irritation og allergier til mere alvorlige helbredsproblemer ved længerevarende eksponering.
  • Frisører er i risiko for at blive påvirket på flere områder, herunder hud, slimhinder og lunger. Vejledningen forklarer, hvordan disse produkter kan skade frisørens helbred, og hvilke symptomer man skal være opmærksom på. Langvarig eksponering kan eksempelvis føre til eksem eller åndedrætsproblemer, hvis man ikke tager de rette forholdsregler.
  • En vigtig del af arbejdet med kemikalier er at lave en korrekt risikovurdering. Vejledningen indeholder en detaljeret gennemgang af, hvordan I kan udføre denne risikovurdering, som er lovpligtig for alle saloner. Derudover får I adgang til et risikovurderingsskema, der kan downloades og printes, hvilket gør det nemt at holde styr på de kemiske risici i jeres salon.
  • For at minimere risikoen ved at arbejde med kemiske produkter indeholder vejledningen også konkrete forebyggende tiltag. Det kan for eksempel være brug af handsker, korrekt ventilation og gode arbejdsrutiner, der reducerer eksponeringen for skadelige stoffer. Disse tiltag er essentielle for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø.

Hvorfor er det vigtigt at følge vejledningen?

Den opdaterede vejledning er ikke blot en hjælp til at overholde lovgivningen – den er også en investering i dit helbred. Ved at følge vejledningens råd kan du reducere risikoen for helbredsproblemer, som i værste fald kan føre til lange sygemeldinger eller permanent skade.Som frisør har du et ansvar for at beskytte både dig selv og dine kolleger mod de potentielt skadelige virkninger af de produkter, I arbejder med dagligt. Den nye vejledning er et vigtigt værktøj til at navigere i dette komplekse område og sikre, at jeres salon lever op til de nyeste regler og standarder for arbejdsmiljø og sikkerhed.Vi opfordrer dig til at tage den opdaterede vejledning i brug og sikre, at du og dine kolleger kan udføre jeres arbejde uden risiko for helbredsskader.

Se mere her
Læs om fysisk arbejdsmiljø på vores hjemmeside
Se BFA’s vejledninger 

Relaterede nyheder