24. maj 2024

Kan det virkelig passe, at frisører ikke får arbejdsskader?

Debatindlæg: 1.400 arbejdsskader er anmeldt af frisører, men ingen af dem er blevet anerkendt. Undrer du dig? For det gør vi.

Politik
Billede til nyheden Kan det virkelig passe, at frisører ikke får arbejdsskader?
Marianne Vind sidder i Europa-Parlamentet for S og stiller op igen til valget i juni. Foto: European Union 2022 - Phillippe Buissin: EP

Debatindlæg fra Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for S og Lone Frost, formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund

Kan det virkelig passe, at frisører ikke får arbejdsskader?

1.400 arbejdsskader er anmeldt af frisører, men ingen af dem er blevet anerkendt. Undrer du dig? For det gør vi. 

Jo, vi kan godt svare på overskriftens spørgsmål. Frisører får arbejdsskader, fordi de arbejder i akavede stillinger med ensformige og mange gentagne bevægelser. Prøv bare at tænke på dit eget besøg hos frisøren. 

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund får mange henvendelser fra medlemmer, som har smerter og er nedslidte. Mange orker ikke at anmelde, fordi de ved, at skaden ikke vil blive anerkendt.  Så bag de 1.400 anmeldte arbejdsskader ligger et stort mørketal. 

Vi ved også, at mange frisører holder få år i faget, kun 8½ år i gennemsnit. Og det er trist, for de tog jo netop uddannelsen, fordi de havde lyst til faget. 

Vi kender godt begrundelsen for, at arbejdsskaderne ikke anerkendes. Lovgivningen er forældet og bygger på en regel om, at skaderne skal være opstået som følge af kraftfuldt arbejde. Sådan er det både i Danmark og i EU.

Frisørers arbejde er præget af meget stående arbejde, gentagne bevægelser, bøjet og vredet ryg og få pauser. Og det slider. 

Vi skriver 2024, og det er på tide at ændre praksis og lovgivning. Så skråt de gamle regler og lav nye og tidssvarende.

Relaterede nyheder