08. dec. 2023

DFKF sætter politisk fokus på manglende anerkendelse af frisørers arbejdsskader

Alt for mange frisører har store smerter og må jævnligt tage smertestillende for at klare arbejdet, men ingen får anerkendt arbejdsskader. Derfor gør vi i DFKF alt, hvad vi kan, for at skubbe beslutningstagerne i den rigtige retning.

Politik
Billede til nyheden DFKF sætter politisk fokus på manglende anerkendelse af frisørers arbejdsskader

Der er et stort politisk fokus på det danske arbejdsmarked, den manglende arbejdskraft og forbedringer af arbejdsmiljøet. Beskæftigelsesministeriets udgave af Status på Arbejdsmarkedet fra oktober i år understreger et stort problem med alt for mange arbejdsulykker og alt for mange erhvervssygdomme.

De store udfordringer med arbejdsskader kender vi desværre alt for godt til i frisørfaget.

Vores medlemsundersøgelser viser, at alt for mange frisører har store smerter, jævnligt må tage smertestillende for at klare arbejdet, og at ingen får anerkendt arbejdsskader. Frisørfaget oplever – sammen med andre faggrupper – at forældet lovgivning står i vejen for muligheden for arbejdsskadeerstatning. Vi møder ofte en fejlagtig forestilling om, at hårdt fysisk arbejde er ensbetydende med tunge løft. Men gentagende arbejde i stående og akavede arbejdspositioner belaster også kroppen i meget høj grad.

Den form for belastning har du med stor sandsynlighed selv oplevet efter lange arbejdsdage som frisør.

Derfor har vi igennem en længere periode sat politisk fokus på de problemstillinger og den manglende mulighed for arbejdsskadeerstatning. Vi har haft oplysningskampagner, skrevet klummer, lavet medlemsundersøgelser og rejst sagen på Christiansborg på tværs af partierne for at gøre opmærksom på de store problemstillinger relateret til frisørers arbejdsskader – og det fortsætter vi med.

Konference i Fællessalen på Christiansborg den 23. februar 2024
Som en del af det politiske arbejde med at sikre et bedre arbejdsmiljø for frisører, afholder DFKF sammen med Serviceforbundet og Danske Bioanalytikere en stor konference i Fællessalen på Christiansborg fredag den 23. februar 2024 om udfordringer med arbejdsskader.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) åbner konferencen med en kort tale, og derefter vil der blandt andet være faglige oplæg af forsker Rúni Bláfoss fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Jonathan Aavang Petersen, Ph.d. og speciallæge ved Arbejds- & Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Senere vil der være en spændende politisk paneldebat med Helle Bonnesen (Det Konservative Folkeparti), Victoria Velasquez (Enhedslisten), Charlotte Munch (Danmarksdemokraterne), Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet), Astrid Carøe (SF) og Sólbjørg Jacobsen (Liberal Alliance) om de store udfordringer i frisørfaget med arbejdsskader og manglende mulighed for arbejdsskade erstatning.

Der er ingen deltagerbetaling til konferencen. Du kan se hele programmet og tilmelde dig her

Beslutningsforslag fremsat af Enhedslisten om anerkendelse af frisørers arbejdsskader
Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at anerkende frisørers og bioanalytikeres skader i bevægelsesapparatet som arbejdsskader. Beslutningsforslaget lægger op til en ændring i bekendtgørelsen om fortegnelse over erhvervssygdomme, hvortil det tilføjes, at det anerkendes, at også repetitive arbejdsbevægelser kan medføre en arbejdsskade. For at forslaget kan blive til virkelighed, kræver det en bred politisk opbakning.

I DFKF er vi rigtig positive overfor den politiske opmærksomhed på frisørernes manglende anerkendelse af arbejdsskader, og vi vil fortsætte det politiske pres og dialogen med partier både i og uden for regeringen, så vi en gang for alle kan sikre, at frisørers arbejdsskader anerkendes.

Læs mere om beslutningsforslaget

Relaterede nyheder