23. jun. 2023

Ny information vedrørende kosmetiske behandlinger

Styrelsen for Patientsikkerhed har orienteret om ny information vedrørende kosmetisk behandling med plasmabaserede metoder og kosmetisk behandling af pigmentforandringer med laser, IPL (Intense Pulsed Light) og lignende metoder.

Sundhed
Billede til nyheden Ny information vedrørende kosmetiske behandlinger

Når det kommer til behandling af pigmentforandringer og brug af plasmabaserede metoder, er sikkerhed og kvalifikationer vigtige. Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed udsendt en opdatering.

I kampen mod pigmentforandringer som pigmentpletter og leverpletter anvendes forskellige metoder til fjernelse eller reduktion. Laserbehandling, IPL (Intense Pulsed Light) og andre lignende metoder har vist sig effektive til dette formål.

Det er vigtigt at skelne mellem medicinske og kosmetiske indikationer for behandling af pigmentforandringer. Det er op til lægen at vurdere, hvilken indikation der er relevant for den enkelte patient.

Et særligt opmærksomhedspunkt er at undgå fejlagtig behandling af områder, der kan være hudkræft eller forstadier hertil. Hvis disse områder fejlagtigt behandles med laser eller IPL, kan det resultere i en forsinket diagnose og begrænsede behandlingsmuligheder for patienten.

Sikkerheden ved laserbehandling af pigmentforandringer kræver en specifik viden om de forskellige hudforandringer. Det anbefales at fjerne modermærker kirurgisk, så der kan foretages en vævsundersøgelse for at stille en korrekt diagnose.

Når det kommer til kosmetisk grundlag for behandling, må laserbehandling, IPL og lignende metoder kun udføres af speciallæger i dermatologi-venerologi (hudlæger) med dokumenterede og relevante kvalifikationer. Disse læger skal være registreret hos Styrelsen for Patientsikkerhed, før de kan udføre behandlingen. Dispensation kan også gives til andre læger med tilsvarende kvalifikationer, så længe de er registreret hos styrelsen.

Du kan læse mere om reglerne for behandlingerne her:

Behandling med plasmabaserede metoder – Styrelsen for Patientsikkerhed

Relaterede nyheder