26. sep. 2022

Guide til dit ansættelsesbevis: Det har du ret til

Vi oplever desværre at nogle uorganiserede arbejdsgivere ikke helt har styr på reglerne omkring ansættelsesbeviser. Her får du en guide til dit eget ansættelsesbevis, så du er klædt bedst muligt på i din ansættelse.

Lovgivning
Billede til nyheden Guide til dit ansættelsesbevis: Det har du ret til
Fotograf: Anders Reinholdt Jonssen

Ulovlig varsling af ferie. Ugyldige konkurrenceklausuler og ulovlig ændring af arbejdstider.

Dette er eksempler på, hvordan uorganiserede arbejdsgivere udleverer ansættelsesbeviser, der er en direkte overtrædelse af gældende lovgivning.

Det fortæller Rikke Haldborg, der er jurist i DFKF.

- Der er desværre flere uorganiserede arbejdsgivere, der ikke har styr på reglerne. Derfor anbefaler vi altid, at du læser dit eget ansættelsesbevis grundigt igennem, inden du skriver under. Du kan også ringe til os for at få rådgivning. Vi kan nemlig gennemlæse ansættelsesbeviset, inden du skriver under, siger Rikke Haldborg.

Overenskomst eller ej på dit ansættelsesbevis?
Hvis du arbejder under overenskomst, skal det ansættelsesbevis som ses i overenskomsten benyttes.

- Vi ser dog eksempler på, at medlemmer, der arbejder under overenskomsten, alligevel får et andet ansættelsesbevis udleveret. Derfor er det en god idé enten at kontakte os eller selv grundigt læse igennem, så du er sikker på, at de overenskomstmæssige oplysninger fremgår af dit ansættelsesbevis. Ansættelsesbeviset må nemlig aldrig stille dig dårligere end overenskomsten, siger Rikke Haldborg.

Men du har altid muligheden for at forhandle dig frem til at stå bedre end overenskomsten. Dette skal bare fremgå af ansættelsesbeviset.

Krav til ansættelsesbeviset
Du har ret til at få dit ansættelsesbevis udleveret inden, du har været ansat i fire uger.

Derudover er der også en række krav der skal fremgå af ansættelsesbeviset:

  • Hvis du skal arbejde i flere saloner/klinikker
  • Din løn samt eventuelle tillæg og pension
  • Løn under ferie, eller indbetaling til FerieKonto
  • Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid
  • Om ansættelsesforhold er omfattet af en kollektiv overenskomst

Hvis du på et senere tidspunkt i din ansættelse forhandler dig frem til eksempelvis en bedre løn, mere ferie eller noget tredje, så er det en god idé at sørge for, at du får et nyt ansættelsesbevis med din oprindelige ansættelsesdato på, så din anciennitet følger med. Alternativt skal du have et tillæg til kontrakten, der viser din nye løn eller vilkår.

Relaterede nyheder