Faggrupper

Frisørelev

Her kan du læse mere om at være frisørelev og finde svar på dine spørgsmål.

Hvad laver en frisørelev?

Som elev vil du typisk arbejde under vejledning af erfarne frisører for at lære færdighederne i håndværket. Dette omfatter alt fra basal hårvask og simple klipninger til mere avancerede teknikker som farvning, styling og hårpleje. Elever udfører også daglige salonopgaver såsom at booke aftaler, vedligeholde arbejdsområdet og assistere andre frisører for at sikre en glidende drift.

Hvad tjener en frisørelev?

Lønnen for en frisørelev varierer og er typisk lavere end en fuldt uddannet frisørs løn. I mange tilfælde modtager elever en mindre løn eller timebetaling, som afspejler deres læringsstatus og det faktum, at de primært er der for at lære. 

Se elevlønningerne her

Find lønninger for færdiguddannede frisører her

Overenskomst for frisører

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund har overenskomst med forskellige saloner. Det betyder, at vi ved alt om, hvad du skal have i løn og tillæg, fordi det er os, der laver aftalerne med arbejdsgiverne.

Udover løn og tillæg indeholder overenskomsten regler om opsigelse, pension, fridage, løn under barsel, uddannelse og meget andet. 

Hvordan bliver jeg frisørelev?

For at blive frisørelev skal du ansøge om en elevplads i en frisørsalon, hvor du kan modtage praktisk uddannelse samtidigt med, at du tager teoretiske kurser på en frisørskole eller teknisk skole.

Der er optagelse på den 4-årige frisøruddannelse på flere af landets erhvervsskoler (EUD). Se uddannelsesstederne her

På hovedforløbet bliver du undervist i klipning, farve, permanent, føntørring, langthårsopsætning, manicure og makeup på et mere avanceret niveau end på grundforløbet. Derudover har du en række valgfag, som du vælger i samarbejde med din læreplads og erhvervsskolen.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve med discipliner, der afspejler hverdagen som frisør.

Bag den 4-årige frisøruddannelse står frisørernes fagorganisationer Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (DFKF) og Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere (dofk). 

Se de godkendte lærepladser

Svar på typiske spørgsmål for dette fag

  • Hvor lang tid tager det at blive frisør?
    Vi anbefaler, at du tager den statsanerkendte erhvervsuddannelse, som tager 4 år. Uddannelsen er godkendt til SU på grundforløb 1 og 2, i modsætning til de private udbydere, der mod betaling tilbyder frisøruddannelser. Uddannelsen er anerkendt offentligt og internationalt, hvilket giver dig mulighed for at arbejde som faglært frisør i saloner og på de store scener i hele verden. Læs mere her 

  • Skal jeg selv finde en læreplads?
    Skolen hjælper gerne når du er startet på Grundforløb 2, men det kræver en aktiv indsats af dig at søge og få en læreplads. 
    Se alle godkendte oplæringsvirksomheder

  • Er der meget at læse på uddannelsen?
    Uddannelsen er primært en praktisk uddannelse. Dog er der nogle teoretiske fag, hvor der vil være noget, som skal læses.

  • Hvordan kan jeg få hjælp, hvis jeg oplever problemer på arbejdspladsen, såsom mobning eller unfair behandling?
    Du kan rapportere ethvert problem til forbundet, så vi kan støtte og vejlede dig. Vi kan også repræsentere dig i dialog med din arbejdsgiver for at finde en løsning på problemet.

  • Hvordan påvirker nye regler og lovgivninger min profession, og hvad gør forbundet for at repræsentere mine interesser?
    Forbundet holder øje med ændringer i lovgivningen, som kan påvirke frisørbranchen, og arbejder proaktivt for at sikre, at medlemmernes interesser bliver repræsenteret. Du kan holde dig opdateret gennem forbundets nyhedsbreve og hjemmeside, hvor vi deler oplysninger om nye regler og deres indflydelse på branchen.

Find flere svar om frisøruddannelsen

Elever

Find flere gode råd, regler og få vejledning om elever.

HVAD KAN DFKF HJÆLPE MED?

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund repræsenterer frisører, kosmetikere, kosmetologer, negleteknikere, massører og wellnessmedarbejdere. DFKF er frisørernes foretrukne fagorganisation.

Vi tilbyder en række ressourcer og støtte til vores medlemmer, herunder:

  • Vejledning om uddannelse og karriereveje inden for frisørfaget.
  • Information om rettigheder og ansvar som elev.
  • Adgang til videodemonstrationer og events, der kan supplere din uddannelse.
  • Netværksmuligheder med erfarne frisører og andre elever.

Bliv medlem af DFKF

Bliv medlem i dag og få rådgivning fra eksperter i din faggruppe.