21. maj 2025

Få styr på ferieloven – uden at få hovedpine

Ferielov lyder måske lidt tørt, men den har faktisk ret meget at sige om, hvordan og hvornår du kan holde fri.

Ferie
Billede til nyheden Få styr på ferieloven – uden at få hovedpine
Det kan være tungt at sætte sig ind i lovgivning, så her har vi samlet det vigtigste til dig om ferie, så du ubekymret kan nyde den.

Den nyeste ferielov trådte i kraft i 2020, og det vigtigste, du skal vide, er, at du optjener og afholder ferie samtidig. Det betyder, at du kan holde ferie med løn, allerede kort efter du er startet i nyt job.

Her får du et hurtigt overblik:

  • Du optjener 2,08 feriedage om måneden – også som deltidsansat.

  • Ferie optjenes fra 1. september til 31. august, men du har 16 måneder til at afholde den (frem til 31. december året efter).

  • Du har ret til at holde tre ugers sammenhængende hovedferie mellem 1. maj og 30. september.

Hvis du ikke får holdt al din ferie, kan ferie udover fire uger overføres til næste ferieår – men det kræver en skriftlig aftale med din arbejdsgiver, og det skal være på plads inden 31. december.

Du kan også aftale at holde ferie på forskud, hvis du endnu ikke har optjent nok. Så bliver dagene bare trukket fra senere.

Er du syg, når din ferie starter? Så har du ret til at få flyttet ferien. Bliver du syg under ferien, gælder fem karensdage, før du kan få erstatningsferie.

Arbejdsgiver skal varsle ferie i god tid: Tre måneder for hovedferien og en måned for resten. Hvis reglerne ikke overholdes, kan de ikke tvinge dig til at holde ferie.

Og sidst, men ikke mindst: Hvis din arbejdsplads holder ferielukket, skal arbejdsgiver sikre, at du har nok ferie at tage af. Ellers skal de betale dig løn for dagene.

Har du spørgsmål? Så tag fat i os.

Relaterede nyheder