25. okt. 2024

Varslingsreglerne for arbejde i julemåneden og nytåret

Hvor længe må jeg arbejde i ugen op til jul? Hvordan er det ved nytår? Og hvordan skal jeg aflønnes?

Arbejdstid
Billede til nyheden Varslingsreglerne for arbejde i julemåneden og nytåret
Foto: Shutterstock

For vores frisør- og wellnessbranche er december ofte en måned med ekstra travlhed. Der er derfor mellem overenskomstparterne aftalt, at der kan arbejdes ekstra i forbindelse med jul og nytår.

Juleugen

De sidste 6 hverdage før jul kan der arbejdes til kl. 20. Dette skal varsles med 4 uger.

Der kan arbejdes over i juleugen op til 12 timer for svende, mens overarbejde er ubegrænset for mesterstedfortrædere.

Elever skal normalt ikke arbejde over, da overarbejde for elever kun må finde sted ved pludselige, uforudsigeligt opståede behov.

Aflønningen for overarbejde i hverdagene er den sædvanlige timeløn + 50 % i tillæg. Om søndagen gælder andre regler – se nedenstående. 

Arbejde om søndagen er som udgangspunkt frivilligt, men søndag før jul, som i år er den 22. december, er en arbejdsdag, hvis arbejdsgiveren vælger at holde åbent denne dag. Der må her arbejdes indtil kl. 20. Arbejdstiden skal indeholdes i 37-timers arbejdsugen (og forholdsmæssigt, hvis arbejdstiden er mindre end 37 timer). Aflønningen skal her være den sædvanlige timeløn + 100 % i tillæg. Arbejde søndagen før jul skal varsles med minimum 4 uger.

Arbejde på andre søndage er frivilligt. Arbejdsgiver kan således ikke tvinge dig til at arbejde på andre søndage.

Juleaftensdag, 1. juledag og 2. juledag er fridage, men du får løn for dagene gennem SH-ordningen (søgne-helligdagsordningen).

Hvis din ugentlige fridag falder på en af SH-dagene, kan du vælge at holde fridagen en anden dag inden for de efterfølgende 16 uger. Eftersom lønnen er betalt via SH-ordningen, får du ikke løn for den fridag, du har flyttet.

Nytårsaftensdag

På nytårsaftensdag, som i år er en tirsdag, kan der arbejdes til kl. 14. 

Hvis du sædvanligvis skulle have arbejdet efter klokken 14 denne dag, kan din arbejdsgiver med 4 ugers varsel flytte timerne efter klokken 14 til andre uger i 16-ugersperioden.

Bemærk, at du skal have løn for timer efter klokken 14 nytårsaftensdag, hvis du normalt skulle have været på arbejde i disse timer, og de ikke er varslet til et andet tidspunkt.

Hvis din arbejdsgiver ønsker at lukke tidligere end klokken 14, har du ret til løn frem til klokken 14, medmindre du selv ønsker at betale for at gå. Man kan ikke mod sin vilje blive sendt hjem uden løn inden klokken 14.

Nytårsdag er en fridag.

Ovenstående regler gælder kun for medarbejdere, som arbejder under Frisør- eller Wellness-overenskomsten. Hvis du ikke er omfattet af overenskomsterne, kan arbejdet i julemåneden være dækket af aftale i dit ansættelsesbevis. Er du i tvivl er du velkommen til at kontakte os.

Relaterede nyheder