23. sep. 2024

Kan jeg bare blive fyret? Og hvordan er det lige med opsigelser?

Er du blevet opsagt, eller frygter du, at det kan ske? Det kan være en ubehagelig situation, men heldigvis er der regler, der beskytter dig.

Opsigelse
Billede til nyheden Kan jeg bare blive fyret? Og hvordan er det lige med opsigelser?
Foto: Shutterstock

I denne artikel dykker vi ned i, hvad der gælder, når du bliver opsagt, hvad en usaglig opsigelse er, og hvilke rettigheder du har, uanset om du er på prøvetid eller ansat gennem længere tid.

Usaglig opsigelse

Hvis du er dækket af overenskomsten og har været ansat i virksomheden i over 9 måneder, så har du ret til at få en skriftlig begrundelse for en eventuel opsigelse fra arbejdsgivers side. Dette skyldes, at man efter 9 måneder er beskyttet mod det, som man kalder en usaglig opsigelse. Det betyder, at der skal være en saglig grund til, at du bliver opsagt, og en opsigelse ikke bare kan ske efter chefens forgodtbefindende.

Man kan altid blive opsagt … Spørgsmålet er bare, set rent overenskomstmæssigt, om opsigelsen sker ”med god grund”, altså om der er en saglig begrundelse.

Saglige begrundelser kan være, at man har fået en eller flere skriftlige advarsler, at økonomien i virksomheden er dårlig, langvarige sygdomsforløb m.v.

Der skal med andre ord være god grund til at opsige dig. Det er derfor ikke sagligt (i hvert fald i første omgang) at opsige dig, hvis man bliver uvenner, laver fejl en gang imellem, eller der opstår nogle samarbejdsvanskeligheder hen ad vejen.

Men, hver sag er unik, og der kan være mange aspekter, der skal tages højde for. Derfor er det vigtigt, at du protesterer både i tale og på skrift, hvis du bare har den mindste fornemmelse af, at det ikke kan være rigtigt. Derefter skal du kontakte os med det samme. Viser det sig herefter, at opsigelsen er usaglig, kan du nemlig være berettiget til en godtgørelse.

Opsigelsesbestemmelser ved sæsonbetonet nedgang i beskæftigelsen

Når der er perioder med sæsonbestemt fald i arbejdsbyrden, bør arbejdsgiver og medarbejder undersøge muligheden for efteruddannelse, inden en opsigelse overvejes.

Prøvetid og varsler

Er du ansat under overenskomsten, er de første 20 arbejdsdage af en fast ansættelse prøvetid, hvor begge parter kan opsige aftalen. Hvis en svend eller mesterstedfortræder opsiges i denne periode, skal lønnen for deltidsansatte følges.

Efter prøvetiden gælder forskellige opsigelsesvarsler afhængigt af anciennitet, fra 4 uger efter 20 arbejdsdage til op til 26 uger for medarbejdere over 50 år med 8 års anciennitet. Hvis en medarbejder vender tilbage fra barsel eller forældreorlov, er der et særligt varsel på 6 uger.

Medarbejderens opsigelse

Hvis en medarbejder opsiger sin stilling for at søge over i et andet erhverv eller uddannelse, er opsigelsesvarslet 4 uger.

Hvis en medarbejder opsiger sin stilling for at forblive i frisørbranchen som ansat eller selvstændig, gælder et forkortet varsel på 2 uger.

I begge tilfælde skal opsigelsen ske til udgangen af lønperioden, som varierer afhængigt af om man er månedslønnet eller 14-dageslønnet.

Opsigelsen skal underskrives for at være gyldig

For at en opsigelse er gyldig, skal den altid ske skriftligt, være dateret, indeholde information om sidste arbejdsdag, og så skal den være underskrevet.

Du skal også kvittere for modtagelsen af opsigelsen ved at underskrive uanset, om du er uenig eller ej. Hvis du er uenig i opsigelsen, kan du på opsigelsen skrive, at du ”underskriver i protest mod opsigelsen”.

Fritagelse for opsigelsesvarsel og rettigheder ved afskedigelse

Under visse omstændigheder bortfalder medarbejderens opsigelsesvarsel, for eksempel i prøvetiden eller ved modtagelse af supplerende dagpenge.

Medarbejdere, der opsiges på grund af omstrukturering eller virksomhedslukning, har ret til op til 2 timers frihed med løn for at søge vejledning hos a-kasse eller fagforbund.

Opsigelse ved sygdom og andre særlige forhold

En medarbejder kan først opsiges efter 120 sygedage inden for et år. Opsigelsen skal meddeles inden for den første arbejdsuge (5-6 dage) efter de 120 dage – altså dag 121-125/6. Ferie under sygdom tæller ikke med i optællingen af sygedage.

Det er muligt at indføre længere opsigelsesvarsler, hvis begge parter er enige, og dette godkendes af dofk og os.

Bliver du opsagt inden for de 120 dage, bliver det betragtet som en usaglig opsigelse.

Fratrædelsesgodtgørelse

Medarbejdere, der har været ansat uafbrudt i 3, 6 eller 8 år og opsiges uden egen skyld, er berettiget til en fratrædelsesgodtgørelse. (Dette gælder dog kun, hvis man ikke har opnået pension, fået en anden ansættelse eller ikke er dagpengeberettiget).

Godtgørelsen beregnes som forskellen mellem dagpengesatsen og lønnen med 15 % fradrag. Grænsegængere kan også være berettiget til fratrædelsesgodtgørelse, selvom de ikke oppebærer danske dagpenge.

Endelig kan medarbejdere, der afskediges med 4 ugers varsel og genoptager arbejdet inden for 9 måneder, genindtræde i deres tidligere anciennitet.

Relaterede nyheder