27. maj 2024

Hvad skal du som elev være særligt opmærksom på, når du er færdiguddannet?

Er du snart færdigudlært? Så er der nogle forhold, du bør være opmærksom på. Bliv klogere her.

Elever
Billede til nyheden Hvad skal du som elev være særligt opmærksom på, når du er færdiguddannet?

Når du er færdig med din læretid og afslutter din uddannelse, er der nogle ting, du skal være opmærksom på.

“Det er mit ønske, at nye svende i vores fag får den bedst mulige begyndelse på deres tid efter endt uddannelse, og derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at hjælpe godt på vej,” udtaler formand for DFKF, Lone Frost.

Først og fremmest udløber dit ansættelsesforhold som elev, hvilket betyder, at du skal modtage udbetaling for eventuel restferie og SH-betaling (søgnehelligdag-betaling).

Dette gælder, uanset om du stopper i salonen eller bliver ansat som svend i samme salon. Mange tror desværre fejlagtigt, at det er det samme ansættelsesforhold, hvis de fortsætter i samme salon, bare under bedre vilkår. Men det er ikke tilfældet. Et nyt ansættelsesbevis betyder et nyt ansættelsesforhold med ny anciennitet og lignende.

Som fjerdeårselev bliver SH-betalingen afregnet med 7,25 % af lønindtægten i det fjerde læreår. Afregningen af SH-betalingen sker i samme forhold som tilgodehavende ferie. SH-betalingen bliver udbetalt til eleven sammen med den sidste lønafregning ved afslutningen af læretiden.

Et eksempel fra overenskomsten lyder således:

”Hvis eleven har 14 feriedage til gode (ud af 25 feriedage), har eleven også krav på 14/25 dele SH-betaling. Hvis eleven har 2/25 dele ferie til gode, har eleven også krav på 2/25 dele SH-betaling. Ferie- og SH-andele følges altid ad.”

Derudover skal du huske at kontakte a-kassen og melde dig ledig, hvis du ikke har et job efter endt læretid.

Hvis du har nogen tvivl eller ønsker sparring angående dit første job (kontrakt, løn, med mere), er du velkommen til at kontakte os.

Relaterede nyheder