20. okt. 2023

Udnytter du din restferie og eventuelle overførsel heraf?

Har du styr på din ferie? Lær alt om restferie og muligheden for at overføre uudnyttet ferie til næste år. Få de afgørende detaljer om, hvordan du bedst planlægger og udnytter din velfortjente tid væk fra arbejdet.

Ferie
Billede til nyheden Udnytter du din restferie og eventuelle overførsel heraf?

Ferieloven er tydelig: tre ud af de fem ugers årlige ferie skal bruges som hovedferie i perioden fra 1. maj til 30. september. De resterende ti dage er kendt som restferie. Men hvordan kan man bedst udnytte sin ferie, og er det muligt at overføre uudnyttede dage til næste år?

“Det er ærgerligt, hvis du har ferie til gode, som du ikke får afholdt. Det er også vigtigt, at du som elev husker at tjekke, at dit ferietillæg er blevet udbetalt. Hvis du har spørgsmål til din restferie, overførsel heraf eller dit ferietillæg, er du altid velkommen til at kontakte os,” siger formand for DFKF, Lone Frost.

I denne artikel dykker vi ned i reglerne om restferie og muligheden for overførsel af feriedage.

Restferie
Ferieloven bestemmer, at hovedferien er tre uger ud af de i alt fem ugers ferie, som alle lønmodtagere har krav på at holde hvert år. Lønmodtagere kan kræve, at hovedferien placeres i hovedferieperioden, som er fra 1. maj til 30. september, og har i øvrigt krav på at holde de tre ugers ferie i sammenhæng.

De øvrige ti dage ( 2 uger) af ferien kaldes restferie.

Som udgangspunkt skal arbejdsgivere så vidt muligt prøve at imødekomme medarbejdernes ønsker i forhold til, hvornår den enkelte medarbejder ønsker at holde deres ferie.

Af hensyn til virksomhedens drift, kan din arbejdsgiver pålægge dig at holde ferie, men det skal varsles. Restferie skal varsles med en enkelt måned, hvorimod hovedferien skal varsles med hele tre måneder.

Selvom restferie lyder som noget, der kommer til sidst, kan man sagtens holde sin restferie før sin hovedferie.

Som udgangspunkt skal restferien placeres som sammenhængende dage, men man kan i stedet indgå en aftale om, at den placeres som enkeltstående dage.

Overførsel af ferie
Hvis du ikke får holdt alle fem ugers ferie, er der mulighed for at overføre ferie udover fire uger til det næste ferieår. Det betyder, at du skal have optjent mere end fire ugers ferie for at overføre en uge til året efter.

Du har dog altid ret til at holde fem ugers ferie og har dermed ikke pligt til at overføre ferie.

Ved overførsel af ferie skal du indgå en skriftlig aftale med din arbejdsgiver om overførsel af ferien inden den 31. december. Din arbejdsgiver giver Feriekonto besked om at der er flyttet 1 uges ferie. Ved ferie med løn skal arbejdsgiveren ikke give Feriekonto besked, men blot overføre ferien i sit eget system inden den 31. december.

Året efter skal den overførte ferie afholdes først, det vil sige før den nye ferie.

Ud af de fem ugers ferie gælder der særlige regler for fire af ugerne, hvis du har været forhindret i at holde ferie på grund af sygdom eller barselsorlov.

Relaterede nyheder