22. maj 2023

Frisørelev sikrer sig fremtidig succes gennem kundekreds og sundt arbejdsmiljø

Frisørelev Louise V. Winkler fra Holk Intercoiffure i Kolding vægter opbygning af kundekreds, et sundt arbejdsmiljø og konkurrencer som nøglen til karrieresucces og personlig udvikling. Læs hendes inspirerende historie her.

Arbejdsmiljø
Billede til nyheden Frisørelev sikrer sig fremtidig succes gennem kundekreds og sundt arbejdsmiljø
Foto: Lasse Lagoni

Opbygning af en stærk kundekreds og et sundt arbejdsmiljø er afgørende for frisørelev Louise V. Winkler fra Holk Intercoiffure i Kolding, som bliver svend den 2. april 2025 på Syddansk Erhvervsskole i Odense. Men allerede nu er hun bevidst om at sikre sig en arbejdsplads:

“Min mester (Dorte Holk) gør igen og igen os elever opmærksomme på, at den bedste sikring af arbejde er gennem vores kundekreds, og den får vi stablet på benene undervejs i løbet af uddannelsen i salonen. Det betyder også, at vi efter eget ønske må holde vores kundekreds ved lige under et eventuelt skoleforløb, og der har jeg blandt andet fået hjælp fra DFKF, om hvordan det fungerer angående overarbejde og mine rettigheder,” siger Louise.

Gode vaner og sunde aftaler
Men kundekreds og overarbejde er ikke det eneste, Louise er opmærksom på. Det sunde arbejdsmiljø ligger hende også meget på sinde:

“Jeg lærte en del i løbet af min mesterlæretid, blandt andet at skabe mig gode vaner, for eksempel brug af handsker for at undgå vandeksem og gode ståpositioner og måder at holde mit værktøj på. Min skole (Syddansk Erhvervsskole, Odense) brugte også nogle timer på henholdsvis ergonomi og arbejdsmiljø på første og andet hovedforløb, så vi kan sikre os at blive i faget så længe som muligt.”

At Louises arbejdsmiljø bliver prioriteret, betyder for eksempel, at eleverne råder over deres egen kalender, og dermed også hvor lang tid de bruger på hver enkelt kunde. Som basis har de for eksempel én time til en klipning inklusive hårvask, og det gælder både herre- og dameklip. I salonen har de besluttet det i fællesskab for at sikre sig, at eleverne har tid nok til at tænke over blandt andet deres arbejdsstillinger og de små detaljer, der gør deres arbejde til et håndværk:

“Man kan sagtens lave en flot klipning på kortere tid ved at skippe hårvasken, men når man så at tænke over sine arbejdsstillinger? Jeg vil personligt hellere have en hel time for at sikre mig, min krop og min kunde, at resultatet bliver supergodt, og at jeg ikke skal slide mig selv op,” udtaler Louise.

Forandring eller …?
At blive færdigudlært vil for mange frisørelever måske betyde, at de får et mere selvstændigt arbejde, mere frihed over egen kalender, højere løn, med mere. Men ikke for Louise:

“Jeg har svært ved at se, hvor stor en forskel der faktisk kommer til at være fra at være elev til faglært frisør. I min salon bliver vi elever ikke set som elever, men små assistenter. Min mester lægger stor vægt på, at vi ikke først skal danne vores egen kundekreds efter vores uddannelse. Så på nuværende tidspunkt er vores kalender næsten fyldt, fra vi møder ind, til vi får fri. Jeg arbejder samtidig et sted, hvor vi er opmærksomme på at få den rigtige pris for et godt stykke håndværk, hvilket gør, at jeg kan tjene en god løn, både som elev og færdigudlært, fordi jeg hurtigt opnår provision,” forklarer Louise.

På den måde ligner arbejdet som elev det, der venter efter endt uddannelse. Derfor ønsker Louise også at fortsætte hos Holk Intercoiffure efterfølgende. Der er dog en enkelt forskel, understreger hun:

“Den store forskel fra nu, til jeg er færdigudlært, er, at jeg ikke skal hjælpe assistenterne med deres kunder, men de nye elever skal hjælpe mig med mine.”

Store drømme
Louise drømmer om at fortsætte ved Holk Intercoiffure efter endt uddannelse. I salonen har der gennem tiden været en del konkurrenceelever, og Dorte Holk er flere gange guldvinder fra blandt andet DM, EM og VM. Louise har samlet stafetten op, med stor opbakning fra Dorte, og er nu selv blevet konkurrencefrisør:

“Jeg træner i øjeblikket op til DM til efteråret og håber på at ende i diverse mesterskaber i ind- og udland i fremtiden,” fortæller Louise.

Gennem konkurrencerne ønsker hun at dygtiggøre sig endnu mere som håndværker og få sit navn ud i den bredere frisørbranche:

“Jeg mener ikke, at man som frisør nogensinde bliver færdigudlært, men at man får en god fireårig uddannelse, som man kun kan arbejde videre med. Jeg er utroligt nysgerrig på mit fag, og det mener jeg, at man altid skal være for at lære nyt og kunne følge med i branchen, som hele tiden udvikler sig i nye, spændende retninger. Med det sagt er jeg heldigvis i en salon, hvor vi får mulighed for at tage kurser minimum to gange årligt, også som elever. Derved kan vi følge med tidens trends, lære nye teknikker og udvikle os fagligt,” afrunder Louise.

Relaterede nyheder