17. feb. 2023

Danmarks største talenter: Her er DM i Skills 2023

Igen i år blev frisører og kosmetikere repræsenteret til DM i Skills. Vi har talt med nogle af talenterne.

Konkurrence
Billede til nyheden Danmarks største talenter: Her er DM i Skills 2023

DM i Skills 2023 er årets store Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Omkring 300 deltagere kæmpede i 45 forskellige fag om at blive landets bedste inden for deres respektive område. DM i Skills giver de unge muligheden for at vise deres talenter, forbedre deres faglige niveau og vise omverdenen, herunder grundskoleelever, de mange muligheder inden for erhvervsuddannelserne.

I år blev DM i Skills afholdt i Fredericia, hvor en lang række talentfulde frisører og kosmetikere konkurrerede, ligesom der blev gjort opmærksom på frisør- og kosmetikeruddannelsen.

Både frisør- og kosmetikeruddannelsen kombinerer kreative evner med håndværk, og samtidig spiller kundekontakten en stor rolle. Derfor kan DM i Skills være en måde at teste sine menneskelige egenskaber på.

Det mener kosmetiker Vicki Højmose Dupont også. Hun har været dommer ved DM i Skills flere gange, og i år var ingen undtagelse.

“En ting er, hvad man lærer på skolerne, noget andet er at komme ud og prøve det af. Man finder også ud af, hvis ikke det er den rigtige hylde, man er landet på. Der er masser af kundekontakt involveret i erhvervet, og det får man afprøvet til dette arrangement,” siger hun.

For frisørelev Karoline Thorup har det været et intenst forløb op til konkurrencen. Hun er lige blevet andetårselev og har trænet hver dag i cirka halvanden måned for at blive klar. Det var i år første gang, frisørerne skulle stille op i seks discipliner, så man skulle hurtigt omstille til nye discipliner.

“Vi er på meget forskellige niveauer, men vi andre skal være lige så dygtige som dem, der er længere end os. Det er megahårdt, men virkelig fedt,” forklarer Karoline.

Det er dog først og fremmest den gode oplevelse, der skal være styrende, hvis man ønsker at deltage i en konkurrence som DM i Skills. Det mener kosmetikerelev Lina Wallenstrøm, som i år deltog for første gang:

“Se det som en sjov oplevelse. Det kan godt komme til at handle meget om konkurrence, men prøv at se det som en oplevelse, hvor du lærer noget. Jeg tænkte, det kunne være en spændende oplevelse, og man udvikler sig virkelig gennem denne slags erfaringer,” siger hun.

Kosmetikerdommer Vicki Dupont mener, at der var høj kvalitet i arbejdet hele vejen rundt:

“Det er fedt at komme ud og se, hvordan de unge klarer det, og så er det en måde at følge med i branchen på. Jeg synes, de er megadygtige. Det er så nemt at finde fejl ved andre, men jeg vender den om og siger: Kunne jeg selv have gjort det her bedre? Vi har en statsgodkendt uddannelse, og derfor er det en blåstempling af den kvalitet, som de lever op til. Og det synes jeg, vi skal være stolte af.”

På samme måde bliver der fra frisørelev Karoline Thorup opfordret til at engagere sig i konkurrencer som DM i Skills:

“Hvis man brænder for skønhedsbranchen, så synes jeg helt klart, at det er noget, man skal gøre. Der er så mange muligheder inden for frisørfaget, og det er ikke bare klip og farve. Der er så meget mere i det. Hvis man for eksempel interesserer sig for konkurrencer, kan man gå hele vejen, hvis det er det, man har lyst til. Alle er nervøse, og det skal man være, men jeg tror, at jo flere gange man prøver det, jo bedre bliver man. Så det er bare at kaste sig ud i det,” afrunder hun.

Sophia Munk Nielsen (TECHCOLLEGE, Beauty By Munk) vandt DM i Skills for kosmetikere, og Thea Voigt-Pedersen (Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, CHR IX Coiffure) løb med sejren i frisørkategorien.

Relaterede nyheder