20. apr. 2022

Faglig guide: Hvad har jeg ret til af sommerferie?

Sommerferien venter snart rundt om hjørnet. Men hvad har jeg ret til af sommerferie? Må jeg selv bestemme, hvornår? Og hvornår skal ferien varsles? Bliv klogere i vores guide her.

Ferie
Billede til nyheden Faglig guide: Hvad har jeg ret til af sommerferie?
Foto: Pexels

Alle har ret til ferie. Og alle har faktisk også ret til tre ugers sammenhængende ferie.

”Når det kommer til ferie, så overtrumfer ferieloven overenskomsten. Reglerne gælder altså, uanset om man er dækket af overenskomst eller ej, og de gælder tillige for elever”, siger Lone Frost, der formand for DFKF.

Grundlæggende kan man sige, at ferie skal planlægges efter en gensidig aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Her har du mulighed for at komme med dine specifikke ønsker til, hvornår du ønsker at holde sommerferie, og de ønsker skal din arbejdsgiver forsøge at imødekomme. ”Du har dog krav på tre ugers sammenhængende ferie, der skal afholdes i perioden 1. maj til 30. september”, siger Lone Frost.

Nogle saloner og klinikker holder ferielukket.

”I de tilfælde kan arbejdsgiveren kræve, at man skal holde ferie under ferielukningen, uanset om medarbejderne har optjent nok betalt ferie til ferielukningen. Arbejdsgiveren skal dog så vidt muligt sørge for at reservere medarbejdernes ferie til ferielukningen, ellers kan virksomheden risikere at skulle betale løn under ferielukningen”, siger Lone Frost.

Hvis arbejdsgiver vil påtvinge dig som medarbejder at holde ferie, så skal det varsles med tre måneder for hovedferien, som er de tre sammenhængende uger og med en måned for restferie, som er to uger.

Alle medarbejdere, uanset om de arbejder på fuld tid eller deltid, afholder 5 dages ferie på en uge.

Relaterede nyheder