21. jun. 2021

1/3 af alle arbejdsskader stammer fra håndeksem: Nyt projekt skal få frisører til at blive længere i faget

Hvert eneste år bliver der anmeldt 3.000 arbejdsbetingede hudlidelser til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvoraf 90 procent er håndeksem. Det får mange frisører til at forlade faget og koster samfundet millioner. Et projekt støttet af DFKF i Videnscenter for Frisører og Kosmetikere undersøger nu, om hudlidelserne kan forebygges.

Forskning
Billede til nyheden 1/3 af alle arbejdsskader stammer fra håndeksem: Nyt projekt skal få frisører til at blive længere i faget
Foto: Pexels

Vådt arbejde, hårfarve, blegemidler og permanentvæsker. Frisørhænder er blandt de mest udsatte på arbejdsmarkedet, og det forårsager altså hvert år 3.000 anmeldelser af hudlidelser til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Det får den gennemsnitlige frisør til at forlade faget allerede efter fire år, og de arbejdsbetingede sygdomme er ifølge Videnscenter for Frisører og Kosmetikere estimeret til at koste det danske samfund omkring 800 millioner årligt til erstatninger, sygemeldinger og behandlinger.

Derfor støtter DFKF i øjeblikket et forskningsprojekt i videncentret, der har til formål at afprøve et tyskinspireret forebyggelseskoncept, så færre fremadrettet kommer til at lide af hudlidelserne.

Projektet er inddelt i to delstudier. Det første undersøger og afprøver en forebyggelsesindsats, som skal fastholde frisørerne på arbejdsmarkedet, mens det andet kortlægger udviklingen i anmeldte og anerkendte erhvervsbetingede hudlidelser.

Det første delstudie er i gang med forsøgspersoner, mens det andet delstudie allerede har vist, at personer med arbejdsbetinget eksem arbejder 8,9 timer mindre om måneden efter anmeldelsen af deres eksem til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring svarende til en estimeret lønnedgang på ca. 12.000 kroner om året.

Derudover modtager de signifikant mere kontanthjælp og sygedagpenge i årene efter, de har anmeldt i forhold til årene før. Der er også en statistisk signifikant sammenhæng mellem længere sagsbehandlingstid hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og øget nedgang i arbejdstid samt øget kontanthjælp og sygedagpenge efter anmeldelsen.

”Vi glæder os til se de endelige resultater, for det er helt afgørende for et sundt og godt arbejdsliv, at der fremadrettet er færre frisører, der bliver ramt af håndeksem og andre hudlidelser”, siger Lone Frost, formand for DFKF.

Relaterede nyheder