19. maj 2021

Faglig guide: Må jeg selv bestemme, hvornår jeg vil holde ferie?

Sommerferien nærmer sig, men er det mig selv eller min arbejdsgiver, som bestemmer, hvornår ferien skal afholdes? Og hvor længe inden skal vi egentlig have aftalt afholdelse af ferie?

Ferie
Billede til nyheden Faglig guide: Må jeg selv bestemme, hvornår jeg vil holde ferie?
Det er snart ferietid. Foto: Pexels

Det kan nogle gange være noget af et puslespil at få afholdelse af ferie til at gå op med kollegaer, kærester, mænd, koner og børn, som alle har ønsker til at holde ferie på et bestemt tidspunkt.

Så hvad er egentlig op og ned? Hvor meget medbestemmelse har du selv, og hvad har du ret til, når det kommer til at afholde ferie?

I øjeblikket modtager vi en del henvendelser om spørgsmål relateret til afholdelse af ferie. Derfor får du her vores guide til de mest centrale bestemmelser fra både ferieloven og overenskomsten, så du bliver godt klædt på til at holde ferie.

  • Du skal have mulighed for at komme med dine ønsker til placering af ferien, og din arbejdsgiver skal forsøge at imødekomme disse ønsker, medmindre det kan godtgøres, at det vil give driftsmæssige problemer for virksomheden. Der skal særligt tages hensyn til, hvis du har skolesøgende børn, således at man kan holde sommerferie sammen med børnene.
  • Kan I ikke blive enige, er det i sidste ende arbejdsgiveren, der inden for ferielovens rammer afgør, hvornår du kan holde ferie. Det skal i så fald varsles med disse frister:
  • Hovedferie skal varsles med mindst 3 måneders varsel. Hovedferien har du ret til at holde i perioden 01.05 - 30.09, som er hovedferieperioden, og du har som udgangspunkt ret til 3 ugers sammenhængende ferie.
  • Restferie skal varsles med mindst 1 måneds varsel. Som udgangspunkt skal du holde din restferie i sammenhæng af mindst 5 dage. Dog har din arbejdsgiver ret til at dele restferien ud på enkeltstående dage, men det vil alene være tilfældet, hvis der gør sig helt særlige driftsmæssige årsager gældende.

Relaterede nyheder