27. juni 2022
Du er ambassadør for gode arbejdsforhold, så prik din kollega på skulderen
Overarbejde uden løn, mangel på fritid og chikane på jobbet. Sådan kan fremtiden let komme til at se ud, hvis vi ikke står sammen.
Anders Reinholdt Jonssen

Selvom de fleste af os arbejder under en overenskomst, så er det alligevel kun halvdelen af lønmodtagerne på arbejdsmarkedet, der er organiseret i et fagforbund, der kan tegne overenskomst, viser nye tal fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

 

Og det er et stort problem. For med en lav grad af organisering, så risikerer vi ganske enkelt de gode arbejdsvilkår og de sikre forhold i overenskomsten.

 

- Vi ser allerede mange eksempler på, hvordan frisører og kosmetikere bliver underbetalt og udsat for chikane, når de ikke arbejder under overenskomst. Det er sådan, fremtidens arbejdsmarked kommer til at se ud for os, hvis vi ikke får flere til at få øjnene op for, hvor vigtigt det er at være medlem af et fagforbund, der kan tegne overenskomst, siger Lone Frost, der formand for DFKF.

 

- Derfor håber jeg inderligt, at du som ambassadør, ved at være medlem af DFKF, vil prikke din kollega på skulderen og fortælle om det, så det vi har kæmpet for i så mange år, ikke bare forsvinder igen, uddyber Lone Frost.

 

Et godt eksempel på det er i restaurationsbranchen, der er en af de brancher med den laveste grad af organisering, og hvor kun et mindretal arbejder under overenskomst.

 

Det giver systematisk overarbejde uden løn, mangel på fritid og hviletid, ydmygelser og underbetaling, der er svært at gøre noget ved, fordi organiseringsgraden er så dårlig.

 

- Det er netop det, vi risikerer, kommer til at brede sig til andre brancher, siger Lone Frost.

 

Tallene fra FH viser, at mere end fire ud af fem på det danske arbejdsmarked er overenskomstdækket, mens kun 52 procent er medlem af en overenskomstbærende fagforening.

 

- Det er helt afgørende, at det tal kommer i vejret. For vi kan ikke forhandle og insistere på gode arbejdsvilkår gennem overenskomsterne, hvis der ikke er medlemmer nok, siger Lone Frost.

 

Tallene fra FH viser samtidig, at velorganiserede virksomheder har højere produktivitet og færre lavtlønnede.

 

- Det viser netop, hvor vigtigt det er at tale med sine kollegaer om det her. Det er sammen, vi står stærkt. Og vi skal alle have et langt og godt arbejdsliv med ordnede forhold. Det er derfor, vi findes, siger Lone Frost.

DFKF formand Lone Frost på Christiansborg. Foto: Julie Dam

DFKF formand Lone Frost på Christiansborg. Foto: Julie Dam