10. august 2022
Særligt én ting kommer bag på de fleste: Sådan er dine løn- og arbejdsvilkår som elev
Her gennemgår vi, hvad du har ret til, når det kommer til løn- og arbejdsvilkår som elev - og hvad du skal være opmærksom på. Og faktisk er der særligt én ting, der overrasker mange.

Anders Reinholdt Jonssen

Hvad skal jeg som frisør- eller kosmetikerelev egentlig have i løn? Og må jeg eksempelvis tjene ekstra ved at arbejde i salonen eller klinikken ved siden af et skoleophold? 

 

Spørgsmålene kan være mange, og det er ikke altid ligetil. Derfor gennemgår vi her dine løn- og arbejdsvilkår som elev, så du er klædt bedst muligt på i din elevtid som enten frisør eller kosmetiker.  

 

Hvor meget skal jeg have i løn? 

Et af de spørgsmål, der fylder mest, er, hvordan man finder ud af, hvor meget man som elev skal have i løn. 

 

- Elevlønnen følger fagets overenskomst. Det er enten frisør- eller welnessoverenskomsten, og den gælder, uanset om din arbejdsgiver er medlem af en arbejdsgiverorganisation eller ej, fortæller Rikke Haldborg, der er jurist i DFKF.  

 

Hvis du er nysgerrig, og gerne vil gå i dybden med netop den overenskomst, der er relevant for dig, så finder du dem begge via linket her. 

 

- Særligt opmærksom skal du være på, at du stiger i løn to gange om året.  

Det vil altså sige, at du skal stige i løn, når du skifter læreår, eksempelvis går fra at være 1. til 2. års elev, og du skal også stige i løn, når den nye overenskomstmæssige lønsats træder i kraft hvert år til den 1. marts.  

 

Er du under 18 år, når du begynder som elev, så skal du også stige i løn, når du bliver 18 år. 

 

- Når du, som frisørelev, skal finde ud af hvornår du stiger i løn, skal du tælle baglæns fra din udlæringsdato. Det bagudrettede regnestykke fungerer så sådan, at du skal have et helt år som 4. års elev, et helt år som 3. års elev og et helt år som 2. års elev. Lidt afhængig af dit skoleforløb i 1. læreår, er det ikke sikkert, at 1. læreår er 12 måneder, siger Rikke Haldborg. 

 

- Din løn som kosmetikerelev bliver regnet ud efter samme metode. Her gælder det, at du skal regne et halvt år bagud, så du har et halvt år som 3. års elev, et år som 2. års elev og den resterende tid som 1. års elev, uddyber Rikke Haldborg.  

Udlæringsdatoen finder du for eksempel på din uddannelsesaftale.

 

Er du i tvivl om din lønsats eller regnestykket, så er du altid velkommen til at kontakte os. 

 

Arbejde under skoleophold 

Man må som hovedregel ikke arbejde under skoleophold, og det overrasker ret mange elever.  

 

Hvis du imidlertid gerne vil arbejde under et skoleophold, så kan man søge om dispensation. 

 

- Nogle elever er glade for den mulighed, da det kan give lidt ekstra i lønningsposen. Det kommer dog bag på mange, at de skal have dispensationen fra DFKF, hvis de skal arbejde i salonen eller klinikken ved siden af skolen, siger Rikke Haldborg.  

  

Du finder linket til ansøgning om dispensationen lige her. 

 

Det er dog kun dig selv, der kan søge. Det er nemlig meget vigtigt, at ansøgningen om dispensationen er frivillig og kommer fra dig. 

 

- Det vil altså sige, at du altid har retten til at sige nej. Din mester kan ikke søge for dig, siger Rikke Haldborg.  

 

Du kan søge på alle læreår. Arbejdstiden skal imidlertid udgøre mindst fire timer og maksimalt 10 timer om ugen.  

 

Hvis du eller din mester fortryder dispensationen, kan den opsiges skriftligt med et varsel på 2 uger til en lønperiodes afslutning.