25. april 2022
Bortvist med ubehagelig sms første dag efter barsel: Nu har Christina fået erstatning
Christina fra Græsted blev både overrasket og ked af det, da hun den første dag efter barsel blev bortvist fra sit arbejde som kosmetiker. DFKF har netop hjulpet hende med at få erstatning.

Anders Reinholdt Jonssen

Du må ikke træde ind på personaleområdet, og du skal straks forlade matriklen. 

Sådan stod der i den sms, der tikkede ind på 30-årige Christinas mobiltelefon i det øjeblik, hun mødte på arbejde efter endt barsel den 1. december sidste år.

- Jeg blev både overrasket og ked af det. Det var ret ubehageligt, siger hun.

Sms-beskeden kom fra Christinas chef, der ikke selv var fysisk til stede på klinikken, hvor Christina skulle til at genoptage arbejdet som kosmetiker efter sin barsel.

- Jeg spurgte pænt, om jeg måtte tage mine ting som arbejdssko og tøj, og så gik jeg hjem, fortæller Christina. 

Her ringede hun til DFKF. Fortvivlet og forundret.

- Når man har været barsel, har man ret til at vende tilbage til sit arbejde. Man er i henhold til ligebehandlingsloven som hovedregel beskyttet mod at blive fyret. Det vil sige, at arbejdsgiver skal bevise, at vedkommende ikke afskediger eller bortviser dig på grund af din barsel eller graviditet. Afskedigelsen skal begrundes i andre forhold og skal kunne bevises. Derfor var det godt, at Christina ringede til os, så vi kunne føre sagen for hende, siger Rikke Haldborg, der er jurist hos DFKF. 

Og faktisk beskytter ligebehandlingsloven ikke kun mod en afskedigelse. Man har eksempelvis også ret til at anmode om ændrede arbejdsvilkår i en nærmere angivet periode efter sin barsel, og man har ligeledes ret til enhver forbedring af ens arbejdsvilkår, som man ville have været berettiget til under barsel. 

For Christinas vedkommende havde hun ikke anmodet om ændringer inden opstarten. 

- Jeg forsøgte at være så fleksibel som muligt, når man nu er blevet mor. Vi talte meget om, hvordan opstarten skulle være. Det er klart, jeg ikke ville kunne arbejde til klokken 20 hver eneste aften, men jeg ville ikke have noget imod at gøre det nogle gange. Og jeg havde også fortalt min chef, at jeg kunne være fleksibel og gå ned i tid, hvis det passede bedre, siger Christina.

Intet hjalp dog. Og til sidst kom fyringen altså. 

- Vi endte med at indgå et forlig med arbejdsgiver, da ingen af parterne ønskede en langstrakt retssag. Vi blev tilkendt en erstatning på 55.000 kroner til Christina, og det er jeg tilfreds med, siger Rikke Haldborg. 

Det er Christina også. Hun håber i dag på, at hendes nu tidligere chef har lært af sagen og ikke kommer til at forskelsbehandle fremadrettet. 

- Og så har jeg været så heldig at finde et nyt arbejde, hvor jeg er glad for at være, siger Christina. 

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan er du beskyttet mod en fyreseddel under graviditet eller barsel


Foto: Pexels
Pexels