21. juni 2021
Sådan tjekker du kundernes Coronapas
Som frisør eller kosmetiker har du dagligt brug for at tjekke kundernes Coronapas. Her er en række spørgsmål og svar, som kan være nyttige for dig.

Af Karin Skolnik

Hvordan ser Coronapas appen ud?
En gyldigt Coronapas app i Danmark vil bestå af følgende elementer

 • Der er en grøn bjælke på brugerens pas, hvor der står ”Gyldig i Danmark”
 • Der er en synlig QR-kode
 • Der er bevægelse i den grønne bjælke eller i vandmærket formet som kongekrone, når telefonen vippes fra side til side. Der vil ikke være bevægelse på et Coronapas, hvis man får vist et skærmbillede


Hvordan tjekker jeg Coronapasset?
Der er 2 måder:

 • Du ser efter vandmærkeffekten i kongekronen og i den grønne bjælke, når telefonen bevæges. Hvis et Coronapas er gyldigt, vil der stå ‘Gyldigt i Danmark’
 • Du scanner QR-koden med Coronapas appen. Hvis et Coronapas er gyldigt, kan du se et bånd, hvor der står ’Gyldigt’ på din mobiltelefon eller dit scanningsudstyr.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er nok at fremvise et skærmbillede. Du skal sikre dig, at kunden viser et gyldigt Coronapas i appen.

Skal jeg forlange ID ud over at få vist appen?
Det er valgfrit for kunden, om han eller hun vil have appen vist med navn og fødselsdato. Der stilles ikke krav til visning af ID, når appen bruges, og derfor behøver kunden ikke vise navn og fødselsdato.

Hvordan ser jeg, at Coronapasset er ugyldigt?
Hvis kunden ikke har et gyldigt Coronapas, vil QR-koden enten mangle, eller scanningsresultatet vil melde udløbet eller ugyldigt. Du kan bede kunden om at opdatere app’en. Hvis den fortsat ikke får en grøn bjælke, hvor der står ”Gyldigt i Danmark”, kan du ikke acceptere kundens Coronapas.

Hvis kunden lige er blevet testet, kan der gå noget tid, før resultatet bliver registreret i appen.

Hvilke krav er der til et gyldigt Coronapas?
Der er 3 muligheder for at få at kunne vise et gyldigt Coronapas

 • Kunden er vaccineret. Første dosis (gyldig fra 14 dage og op til 42 dage efter første dosis) eller færdigvaccineret (gyldig umiddelbart efter vaccination og op til 8 måneder)  
 • Kunden har været smittet med COVID-19 indenfor de seneste 180 dage
 • Kunden er testet negativ inden for de seneste 72 timer


Hvis kunden ikke bruger Coronapas appen?
Hvis kunden ikke bruger Coronapas appen, men f.eks. et testresultat eller oplysninger på Min Sundhed, skal du bede om at se ID.

Hvem skal ikke vise Coronapas?
Disse er undtaget fra at vise Coronapas.

 • Børn under 15 år.
 • Personer, der af medicinske årsager ikke bør få foretaget en COVID-19 test.
 • Personer, der som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en COVID-19 test

Hvis der opstår tvivl, om et barn er under 15 år, kan du bede om f.eks. at se sundhedskort eller et andet identifikationskort udstedt af det offentlige. Der skal stå navn og alder på identitetskortet.

For personer, der af medicinske årsager eller som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en covid-19-test, er det op til dig at vurdere troværdigheden af borgerens udsagn.

Hvordan skal udlændinge/turister kontrolleres?
De sundhedsfaglige regler for, om en udenlandsk turist har et gyldigt Coronapas følger de danske regler.

Coronapas appen er udviklet til at kunne scanne de øvrige EU-landes certifikater og se, om disse er gyldige.

Udenlandske turister kan stadig få adgang til f.eks. danske frisører, hvis de medbringer dokumentation for test, gennemført vaccination eller immunitet efter tidligere smitte fra deres hjemland.

Udenlandske turister kan også bruge det testsvar, de modtager fra test i Danmark, som dokumentation. De kan både bruge svar fra PCR-test og antigentest (lyn-, kvik- eller hurtigtest), som dokumentation for en negativ test.

Udenlandske turister uden NemID kan bruge hjemmesiden Covidresults.dk til at registrere sig og efter en PCR-test få dokumentation for prøvesvar.


Coronapasset er nemt at tjekke i appen. Foto: Statens Serumsinstitut
Coronapasset er nemt at tjekke i appen.