22. marts 2021
Helt nye tal: Den danske model er truet af medlemsflugt fra faglige organisationer
Får vi ikke vendt udviklingen, risikerer vi at miste grundlaget for den danske model. Og det kan både gå ud over ansættelses- og lønvilkår, lyder det fra Lone Frost, formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund. Det vil give et både usikkert og ulige arbejdsmarked. Derfor håber Lone Frost, at de såkaldte gule fagforeninger, som de seneste år fra politisk side har fået frit spil til at lave falsk markedsføring nu bliver stoppet.

Anders Reinholdt Jonssen

Fra 70 procent i år 2000 til 53 procent i 2018. Antallet af medlemmer på tværs i de faglige organisationer er styrtdykket de senere år. Det viser en ny opgørelse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet ifølge Mandag Morgen. Tallene er hentet fra Danmarks Statistik, som altid er to år bagud i deres opgørelser.

På samme tid er antallet af medlemmer, som har meldt sig ind i en af de såkaldte gule fagforeninger steget fra 3,9 procent til 11,1 procent.

”Det er et alvorligt problem, som i sidste ender truer hele grundlaget for den danske model”, siger formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund, Lone Frost.

Den danske model sørger for et arbejdsmarked, som bygger på samarbejde, høj organisationsgrad og kollektive overenskomster mellem arbejdsgiver og arbejdstager. På den måde blander politikerne og staten sig ikke i ansættelses- og lønvilkår.

”Men det er lige præcis det, der kan ændre sig fremadrettet, hvis ikke udviklingen bliver bremset”, slår Lone Frost fast.

For er der ikke medlemmer nok, jamen så kan der ikke blive indgået kollektive overenskomster. Det vil skabe et ulige og usikkert arbejdsmarked.

”De såkaldte gule fagforeninger har de senere år fået fuldstændig frit spil til at markedsføre sig som reelle fagforeninger. Det er de bare ikke. De kan ikke eksempelvis indgå kollektive overenskomster, og den slags håber jeg fremadrettet bliver stoppet fra politisk side, så lønmodtagere bliver klar over, at det faktisk er på kanten af bondefangeri, når de gule fagforeninger markedsfører sig på den måde”, siger Lone Frost.

Hun vil gøre sit for at presse politikerne til at blande sig og stoppe den falske markedsføring.

Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund samler alle frisører, kosmetikere og elever samt øvrige inden for frisør- og kosmetikerfaget i Danmark, som ikke er arbejdsgivere. Vi indgår kollektive overenskomster og varetager dine interesser, ligesom vi yder faglig rådgivning.

De gule er ikke reelle fagforeninger. Foto: Pexels
Den danske model er truet. Foto: Pexels