19. marts 2021
Faglig guide: Gode råd, når du vender tilbage til hverdagen igen
6. april kan du som kosmetiker eller frisør vende tilbage til din arbejdsplads. Men hvad gør du egentlig, hvis du bliver bedt om at arbejde meget? Og er der andre ting om arbejdstid i overenskomsten, du skal være særligt opmærksom på. Få en række gode råd i vores faglige guide lige her.

Af Anders Reinholdt Jonssen

Medmindre du allerede er i fuld gang på Bornholm, så glæder du dig sikkert som kosmetiker eller frisør til at vende tilbage til dit arbejde igen. Og med en forventet genåbning 6. april, venter der også en stor arbejdspukkel.

 

Så hvad gør du egentlig, hvis du bliver bedt om at arbejde søndag aften? Eller aflyse fredagshygge med ungerne for at blive i salonen og føler dig presset af det?

 

Vi har samlet lidt råd til dig lige her, hvis du bliver du spurgt, om du har lyst til at gøre lidt ekstra for din arbejdsplads i den her helt ekstraordinære situation. Gør du det, så skal du være opmærksom på overenskomstens regler om arbejdstid.

 

Jeg bliver bedt om at arbejde hver aften til sent?
Den går ikke. Ifølge overenskomsten skal dit arbejde tilrettelægges fra mandag til fredag i tidsrummet 8-17.30. Dog en dag til klokken 20. (§ 5, stk. 1.).

 

Jeg bliver bedt om at arbejde hver lørdag?
Den går heller ikke. Du må gerne arbejde tre lørdage i træk, men så skal du også have fri den fjerde lørdag. Om lørdagen må du arbejde i tidsrummet 8-14.00 eller 7-13.00, og så giver overenskomsten dig også mulighed for på frivillig basis at arbejde længere. Vær opmærksom på § 5, stk. 2 i overenskomsten.

 

Jeg bliver bedt om at arbejde om søndagen?
Som udgangspunkt er det kun søndagen før jul, at du skal arbejde. Derfor er al arbejde om søndagen frivilligt. Overenskomsten giver dig mulighed for at arbejde 16 søndage om året. Siger du ja til det, skal det stå i dit ansættelsesbevis, og så skal du være opmærksom på §5, stk. 3. i overenskomsten.

 

Min arbejdstid er langt over 37 timer om ugen. Jeg vil ikke arbejde så meget
Grundlæggende må du ikke i gennemsnit arbejde mere end 37 timer om ugen over en 16 ugers periode. Det betyder altså, at du i opstartsfasen kan blive sat til at arbejde mere end 37 timer om ugen (§3, stk. 1.).

 

Du kan have særlige vilkår i dit ansættelsesbevis eller arbejde uden overenskomst, der gør, at disse generelle råd ikke gælder dig. Vi anbefaler at tjekke dit ansættelsesbevis.

 

Er du i tvivl om, hvad gælder for dig, er du altid velkommen til at kontakte os enten på telefon eller mail.  

Hverdagen vender sikkert tilbage med en stor arbejdspukkel. Foto: Pexels  
Faglig guide. Foto: Pexels