10. december 2020
Vand er lige så farligt som kemi: Så mange frisører får håndeksem ved manglende brug af handsker
For få frisører bruger handsker. Alt for mange får håndeksem, og mange forlader endda frisørfaget efter blot få år. Derfor har Arbejdstilsynet netop søsat en kampagne med et klart budskab. Husk handskerne.
Anders Reinholdt Jonssen

Kender du det med, at du lige vil gøre det ekstra godt for en kunde i stolen og så undlader at bruge handsker? Eller at du lige i forbifarten glemmer at få dem på?

 

Det kan mange frisører og elever i hele landet nikke genkendende til. Resultatet. Smertefuld håndeksem.

 

Det rammer hvert år omkring halvdelen af alle frisører i Danmark og er samtidig skyld i, at mange må opgive deres drøm om at være frisør.

 

4 ud af 10 frisører ender således med at forlade faget, og her er en af hovedårsagerne eksem og allergi.

 

”Vand og farve kan skade hænderne, hvis man er i berøring med det mange gange dagligt. Det er derfor helt afgørende, at frisører bruger handsker, hver eneste gang de vasker- og farver hår på en kunde. For har man som frisør først udviklet slem håndeksem og allergi, er det noget, der kan præge den enkelte resten af livet. Det kan i værste fald betyde, at de er nødt til at opgive arbejdet som frisør”, siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Gro Iversen.

 

Manglende handsker skyldes ofte travlhed og kundehensyn
Frisørbranchen er den branche i Danmark, der har den højeste forekomst af hudlidelser, og det er der flere årsager til. En undersøgelse, som Arbejdstilsynet har fået udarbejdet, viser blandt andet, at travlhed og opfattelsen af, at handskerne vil genere kunden, kan udgøre en hindring for, at frisørerne tager handsker på.

 

”Nogle frisører glemmer at tage handskerne på, når der er travlt, men der er også nogle, der bevidst fravælger handskerne, fordi de tænker, at det vil føles ubehageligt for kunden. Derfor ønsker vi med kampagnen at sætte fokus på, at det kan få rigtigt alvorlige konsekvenser at lade handskerne ligge – og at der ikke er noget, der tyder på, at kunderne bliver generet af handskerne, men at de tværtimod mener, det er fornuftigt.”

 

Vand skader ligesom kemi
Kampagnen ”Brug handsker” vil primært blive udbredt til frisørerne via sociale medier, hvor frisør og influencer Marianne Jensen medvirker i en film med det vigtige budskab.

 

Marianne Jensen har selv oplevet at have håndeksem som ung frisørelev og ved derfor, hvor vigtigt det er at bruge handsker. Ikke bare når hænderne er i kontakt med farve og andre kemikalier, men også når frisøren vasker hår på kunderne. Modsat hvad man måske skulle tro, kan vand skade hænderne ligesom farve og kemikalier.

 

”Det er så vigtigt at huske handskerne. Som ung frisørelev vidste jeg ikke, hvor vigtigt det var. Det ved jeg nu, og derfor håber jeg, at det bliver en helt naturlig del af specielt frisørelevers dagligdag, så de får gode rutiner og ender med at kunne være frisører i mange år”, siger Marianne Jensen.

 

”Min håndeksem forsvandt af sig selv efter et par år. Men så heldig er langt fra alle”, siger hun.

 

Se videoen med Marianne Jensen og kampagnefilmen

Se også temasiden Få en fremtid som frisør

Fakta om frisører og hudlidelser:

  • 5 ud af 10 frisører i Danmark har haft håndeksem inden for de seneste 12 måneder.
  • 53 procent af nyuddannede frisører har haft håndeksem. Til sammenligning havde 18,8 procent af andre unge haft håndeksem.
  • 4 ud af 10 frisører må forlade faget – typisk på grund af håndeksem og allergi.
  • Frisørbranchen er den branche, der har højeste forekomst af hudlidelser.
  • Mange frisører får allerede i deres elevtid problemer med håndeksem.
  • Vand er ofte den største udfordring for frisørernes hænder, da det fjerner hændernes fedtlag. Derved kan kemiske stoffer nemmere trænge ind i huden og kroppen.
  • De fleste tilfælde af håndeksem kan undgås ved brug af handsker.

Kilde: Arbejdsmiljø og Helbred (2018), Videncenter for Frisører, Arbejdstilsynet og BFA Service-Turisme.


Foto: Marianne Jensen
Marianne Jensen