24. august 2020
Leder: Frisører slides hårdest. Mange stopper efter 8 år
“Det er altid så hyggeligt når jeg går til frisør. Vi sludrer og drikker kaffe og der er sådan en afslappet stemning i salonen. Det lyder mærkeligt, at de også vil pensioneres tidligere.”
Citatet her kunne stamme fra en af de mange glade kunder, der hver dag sidder i frisørstolen med en saks i håret. Men i den anden ende af saksen står en frisør, der er ansat i et af de job, der slider allermest på kroppen.
---
Når en frisør forlader sit job før tid, sker det gennemsnitligt efter kun 8 år i faget. Og de første 4 år går med at blive uddannet. Det vil altså sige en reel arbejdsperiode på bare 4 år efter uddannelsen er i hus.

Det er der en grund til.

Eller måske er der flere.

En af de helt tungtvejende grunde er, at arbejdet som frisør kun overgås af byggebranchen, når vi ser på, hvor nedslidende opgaverne er for kroppen.

Så det kan godt være, at dæmpet meditationsmusik, grøn the og gode snakke er en fornøjelse og afstressende for kunderne i de danske saloner, men selve arbejdet som frisør er årsag til en slitage af kroppen, som vi er nødt til at tage alvorligt som samfund.

COVID-19-sygdommen er blevet anerkendt som arbejdsskade på rekordtid, så det kan undre os, hvorfor det er så svært og tager så lang tid for vores folkevalgte politikere at anerkende, at noget så åbenlyst som at frisører bliver slidt hårdt af arbejdet, ikke for længst har resulteret i lovgivning, som kompenserer økonomisk for det.

Men det er ikke tilfældet.

Derfor skal frisørerne huskes, når vi diskuterer tilbagetrækningsreform, på lige fod med andre erhvervsgrupper, der arbejder i nedslidende brancher. 

Vi skal naturligvis fortsat arbejde hårdt på at ændre situationen for frisørerne, så de slet ikke bliver så nedslidte som nu. Det arbejder vi i Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund målrettet for hver dag. 

Vi forsøger også at komme i tale med politikere og interessenter på området. Det gør vi blandt andet ved direkte henvendelser og ved at forsøge at aktivere pressen, så de forholder sig til området.

Vi afventer spændt resultaterne af en stor undersøgelse, som DFKF er involveret i og som afsluttes i 2021.

Undersøgelsen forestås af forskere på Bispebjerg Hospital, som ser på, hvordan og hvor meget muskelskelettet bliver slidt af frisørernes arbejde. 

Vi ser frem til undersøgelsens resultat og håber den vil give os den dokumentation, der er så nødvendig for, at vi kan få politikerne i tale, og så de vil have svært ved at afvise de store problemer frisørerne har med muskelskeletskader.

Nedslidning blandt frisører er et kæmpe problem. Foto: Shutterstock 

Nedslidning blandt frisører er et kæmpe problem.