19. januar 2018
En historisk sejr - 2½ millioner kroner i erstatning til helbredsskadet frisørsvend
Forlig i erstatningssag udløser tabt arbejdsfortjeneste inklusive arbejdsmarkedspension og svie- og smertegodtgørelse til helbredsskadet frisørsvend.

Baggrund:

På vegne af en frisørsvend blev en større frisørkæde i Jylland, sagsøgt for at være erstatningsansvarlig for den skade, som var overgået en dengang 23-årig frisørsvend. Skaden var opstået som følge af, at frisøren skulle arbejde med kemikalier uden, at der havde været installeret en foreskreven procesventilation. Den manglende procesventilation (udsugning) er årsag til, at frisøren har pådraget sig en varig allergi/eksemlidelse og DFKF anså det som en skærpende omstændighed, at ventilationen ikke var installeret forud for Arbejdstilsynets tilsynsbesøg tilbage i 2011 og heller ikke blev det, trods Arbejdstilsynets påbud med deadline og flere besøg. Først i 2014 blev forholdene bragt i orden.

Frisørsvenden har måttet opgive at arbejde som frisør og er gået i gang med en ny uddannelse.

I januar 2015 rettede Haug advokater henvendelse til frisørkæden om, at der ville blive rejst erstatningssag.

Ved et indenretligt forlig ved Retten i Randers den 10. januar 2018 er frisørkæden blevet tilpligtet at betale tabt arbejdsfortjeneste inkl. arbejdsmarkedspension og svie- og smertegodtgørelse for perioden 28. april 2014 til 31. december 2017 i alt kr. 1.228.253,35 samt procesrenter kr. 93.944,88.

 

Herudover skal frisørkæden betale tabt arbejdsfortjeneste inkl. arbejdsmarkedspension for en periode på i alt 3½ år efter afslutningen af HF-studie dvs. til og med 24. december 2019. Der skal ske fradrag af offentlige ydelser mv. som skal fratrækkes den tabte arbejdsfortjeneste.

 

DFKF bemærker

Det er nu slået fast, at en arbejdsgiver bliver erstatningsansvarlig, når arbejdsmiljøreglerne tilsidesættes. Dette ansvar rækker ud over den lovpligtige arbejdsskadeforsikring. Sagen er et gennembrud på frisørområdet og derfor opfordres medlemmer af DFKF til, at rette henvendelse til forbundet, hvis man er i en tilsvarende situation. Henvendelse om sagen kan ske til dfkf@forbundet.dk.